Foto: sxc.hu

Vita tigerns fall och återkomst

Uppdaterad
Publicerad

Skydd av bengalisk tiger ger framtidshopp för vita tigrar.

I dag finns sannolikt inga vita tigrar kvar i vilt tillstånd. Men med lite tur kan de återigen dyka upp i det vilda – om vi lyckas bevara den bengaliska tigern vill säga.

Vit tiger för biologisk mångfald

Nu för tiden går det alltså bara att hitta vita tigrar i djurparker. Men enligt forskarna till studien The Genetic Basis of White Tigers som publiceras i Current Biology, är den vita tigervarianten av bengalisk tiger väl värd att bevara eftersom den vita färgen inte är sjukdomsrelaterad.

Dessvärre härstammar djurparkstigrarna från några få individer och därför är problemet med inavel väldigt utbrett.

Forskarna föreslår därför att man ska sätta ut den vita tiger i det vilda igen för att bevara den biologiska mångfalden.

Kostsamt projekt

Världsnaturfondens tigerexpert Ola Jennersten är dock kritisk.

– Generellt är det svårt att sätta ut tigrar som suttit i bur. Risken är stor att de kommer i konflikt med människor.

– I vissa länder sätter man ut ”tama” tigrar i stora hägn och låter sen ungarna växa upp i det vilda. Men det är extremt långsiktiga och kostsamma projekt som oftast är svåra att finansiera.

Prio vanlig tiger

Men hur befogat är det egentligen att bedriva kostsamma bevarandeinsatser för att rädda den vita tigern?

–  Personligen tycker jag inte att bevarandet av just den vita tigern är speciellt viktigt. Intressant, men inte viktigt. De är så otroligt sällsynta och faktiskt bara en färgvariant av den bengaliska tigern, som i sig är kraftigt utrotningshotad, säger Ola Jennersten.

Han menar att högsta prioritet borde vara att skydda de få vilda tigrar som finns kvar så att de kan föda ungar och hålla det totala tigerbeståndet uppe.

Drygt 3 000 tigrar kvar

Världens tigrar är fortfarande starkt utrotningshotade och det totala antalet vilda tigrar uppskattas i dagsläget vara omkring 3 200 enligt Världsnaturfonden.

Trots dystra siffror har man glädjande nog sett att antalet tigrar i Indien ökat på senare år. Och i Ryssland, Nepal och Malaysia håller sig beståndet på en jämn nivå enligt Ola Jennersten. Men i länder som Vietnam, Laos, Kambodja och Kina finns bara några enstaka kvar.

– Vietnam uppger att de har omkring 100 tigrar kvar men det tvivlar jag starkt på. Siffran har nog inte uppdaterats på ett bra tag.

Hopp om fler vilda tigrar

Men det finns trots allt hopp om att tigrarna ska återhämta sig. Till och med den vita, menar Ola Jennersten.

– Teoretiskt sett kan det ju finnas bengaliska tigrar som fortfarande bär på anlaget och som i så fall skulle kunna generera kullar med vita ungar. Men då måste vi i första hand se till att bevara den vilda tigern.

Fakta

Vit variant av bengalisk tiger

Den vita tigern är en ytterst sällsynt variant av den bengaliska tigern, och omnämns i skrift redan på 1500-talet. Men allt sedan dess har världens tigerbestånd minskat kraftigt. Människan lägger beslag på allt mer av tigrarnas jaktmarker och det faktum att de fortfarande anses vara åtråvärda jakttroféer gör dem till hett villebråd.

Enligt Världsnaturfonden, WWF, finns endast cirka 3 200 tigrar kvar i vilt tillstånd. Och vita tigrar finns i dag bara fångenskap. De tigrar som dödats eller fångats har varit fullvuxna vilket tyder på att de klarat sig utmärkt i det vilda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.