Allt fler människor äter kosttillskott med förhoppningen att vitaminer ska göra oss starkare, hålla sjukdomar borta, och kompensera för att vi inte alltid äter så sunt som vi kanske borde.
Men hjälper de verkligen? Nja, inte om man frågar Naveed Sattar, professor i biokemi vid University of Glasgow.
– De mest omfattande studier vi har på vad sådana här tabletter visar inga tecken på att de skulle göra oss mer motståndskraftiga mot till exempel hjärt-kärlsjukdomar eller cancer, säger han.
Kostmönster viktigare än enskilda näringsämnen
Fler och fler studier visar att om man separerar olika substanser och säljer produkter som bara innehåller exempelvis vitaminer, så ger det inte samma effekt. Man talar idag mindre om vad enskilda näringsämnen gör för nytta, och mer om vad olika kostmönster kan ha för effekt.
– Olika livsmedel har olika fördelar. Det är inte säkert att det är just c-vitaminet som är det viktiga när man till exempel äter en apelsin. Antagligen är det en kombination av olika näringsämnen som gör att frukten i vissa sammanhang kan ses som nyttig och det kan även vara annat i frukten än näringsämnen som kan påverka vår hälsa, säger Christina Berg, docent i kostvetenskap vid Göteborgs universitet.
Tillräckligt med vitaminer i kosten
Enligt Christina Berg är det oftast inte de som bäst behöver det, som äter dessa tillskott.
– Oftast är det de som redan får i sig bra med mineraler och vitaminer med den vanliga maten som också äter tillskotten, och det finns ju förstås också en övre gräns för vad som är bra, säger hon.
Trots att det kan finnas brister i våra matvanor, visar kostundersökningar faktiskt att de allra flesta får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom den vanliga maten, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket
– För de allra flesta finns det inget behov att äta kosttillskott. Personer som inte äter alla sorters livsmedel eller har någon sjukdom som leder till ökat behov, kan behöva ta kosttillskott, säger hon.
Tillskott kan göra mer skada än nytta
Faktum är att en del studier har visat att det till och med kan vara skadligt med för mycket vitaminer. Man har sett ett samband mellan ett förhöjt vitaminintag och risken att drabbas av bland annat lungcancer och hudcancer.
– Det är inte bara det att de ofta är dyra – de hjälper inte heller, och i försök där man gått igenom flera 100 000 personer har vi alltså till och med sett att de kan vara skadliga, säger Naveed Sattar.
Hur nyttig är egentligen all den trendiga mat som vi idag påbjuds att äta? I Vetenskapens värld ikväll sätter vi alltifrån gojibär till detoxkurer under lupp. 20.00 i SVT2 eller när som helst på svtplay.se
Dagligt referensintag som används vid märkning av livsmedel för vitaminer och mineraler
Vitamin A, mikrogram: 800
Vitamin D, mikrogram: 5
Vitamin E, milligram: 12
Vitamin K, mikrogram: 75
Vitamin C, milligram: 80
Tiamin, milligram: 1,1
Riboflavin, milligram: 1,4
Niacin, milligram: 16
Vitamin B6, milligram: 1,4
Folsyra, mikrogram: 200
Vitamin B12, mikrogram: 2,5
Biotin, mikrogram: 50
Pantotensyra, milligram: 6
Kalium, milligram: 2000
Klorid, milligram: 800
Kalcium, milligram: 800
Fosfor, milligram: 700
Järn, milligram: 14
Magnesium, milligram: 375
Zink, milligram: 10
Koppar, milligram: 1
Mangan, milligram: 2
Selen, mikrogram: 55
Krom, mikrogram: 40
Molybden, mikrogram: 50
Jod, mikrogram: 150
Källa: Livsmedelsverket