Under nästa vecka ska en jourkommitté sammankallas för att bedöma om utbrottet av apkoppor utgör en risk för folkhälsan på internationell nivå. Foto: Salvatore Di Nolfi/TT/SVT

WHO: Massvaccination mot apkoppor är inte nödvändig

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen WHO säger att man inte ser massvaccination mot apkoppor som nödvändigt, men att fortsatt lägesutvärdering är nödvändig. 

I ett uttalande till Reuters säger WHO att man försätter att utvärdera strategierna för vaccinering mot apkoppor då tillgången till vaccinet är fortsatt begränsad. WHO framhåller att den viktigaste åtgärden i bekämpningen av viruset framförallt handlar om att övervaka och spåra de fall man hittat, samt isolera de drabbade patienterna.

WHO har samtidigt arbetat med partnerländer för att utveckla en mekanism som kan tillgängliggöra nya rön inom vaccinering mot den besläktade sjukdomen smittkoppor. Detta för att kunna effektivisera utvecklingen av befintliga vaccin i händelse av nya utbrott.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus uppger även att viruset har ett ovanligt beteendemönster som världshälsoorganisationen kommer att ha under fortsatt uppsikt.

Under nästa vecka ska en jourkommitté sammankallas för att bedöma om utbrottet av apkoppor utgör en risk för folkhälsan på internationell nivå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittar apkoppor bara vid sex? Se virusforskaren Ali Mirazimi gå igenom tre vanliga påståenden om viruset. Foto: SVT/AP/CDC

Vad är apkoppor?

Apkoppor, eller monkeypox på engelska, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus. Viruset är besläktat med smittkoppor.

Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. I äldre studier har fall av svår sjukdom, men några sådana fall har inte förekommit i det aktuella utbrottet 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.