Ängssyra sorbet och yoghurtglass
Publicerat:
2024-12-28Ingredienser
Ängssyra sorbet
- 1stgelatinblad
- 0,5litervatten
- 2dlyoghurt
- 150gströsocker
- 70ghonung
- 200gängsyra
- 1stcitron, finrivet skal och pressad saft
Yoghurtglass
- 1,5dlstandardmjölk
- 2,5dlmild vaniljyoghurt
- 0,5stvaniljstång
- 0,75dlströsocker
- 2stäggulor
Så lagar du
Ängssyra sorbet
- Lägg gelatinbladet i lite kallt vatten.
- Koka upp 3 dl vatten och socker. Rör så att sockret löses upp och tillsätt honungen. När det har svalnat lite tillsätter du gelatinbladet.
- Mixa sockerlag och syra i en blender eller med en stavmixer.
- Tillsätt citronskal och citronsaft.
- Kör smeten i en glassmaskin till sorbetkonsistens. Servera direkt eller frys in till senare.
- Ställ gärna fram sorbeten ca 15 minuter innan det är dags att servera.
Yoghurtglass
- Värm mjölken med vaniljstången i en kastrull, låt svalna.
- Vispa äggulor och socker pösigt i en bunke.
- Häll på mjölken under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och värm underomrörning till 82°. Låt svalna till 40°. Rör i yoghurten.
- Sila smeten och låt den bli helt kall.
- Kör smeten i glassmaskin eller häll den i en form och låt stå i frys 2-3 tim.
- Servera gärna ängsyra sorbeten med yoghurtglassen, jordgubbar och lite kaksmulor