Frida Ronges hummus

Hummus

Ingredienser

  • 3dl
    vatten från kikärtskoket
  • 1tsk
    salt
  • 2dl
    ljus tahini
  • 3st
    citroner, färskpressad saft
  • 1dl
    bladpersilja, färsk och finhackad
  • 3st
    gröna chilifrukter, spansk peppar
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 2tsk
    bikarbonat
  • 500g
    kikärter, torkade

Till servering

  • paprikapulver
  • bladpersilja
  • olivolja

Så lagar du

  1. Blötlägg kikärtorna i kallt vatten med 1 tsk bikarbonat kvällen innan. Låt stå över natten.
  2. Häll av blötläggningsvattnet, skölj kikärtorna och koka dem sedan i rikligt med nytt vatten tillsammans med ytterligare 1 tsk bikarbonat på låg värme i cirka 1 timme.
  3. Ta bort skummet som bildas med en sked och tillsätt mer vatten om det behövs. Det får inte koka torrt. Låt kikärtorna svalna i kokvattnet.
  4. Skala och pressa vitlöksklyftorna och mixa dem tillsammans med chili, persilja och citronsaft.
  5. Häll av det mesta vattnet från kikärtorna, men spara lite att späda med. Ta undan några hela kikärtor och mixa resten tillsammans med lite av kokvattnet i några minuter till en slät kräm. Tillsätt det mixade, tahini och salt. Smaka av med mer salt om det behövs och eventuellt mer citronsaft. Om hummusen blir för tjock kan den tunnas ut med lite av kokvattnet från kikärtorna.
  6. Lägg upp hummusen på en tallrik. Garnera med de hela kikärtorna och ringla över olja. Toppa med hackad persilja och lite paprikapulver.
     

Dela det här receptet med dina vänner!