Hasselnötsglass med mandelkaka och bär

Hasselnötsglass med mandelkaka

Ingredienser

Hasselnötsglass

  • 300g
    skalade hasselnötter
  • 7 ½dl
    mjölk 3%
  • 1 ½
    vaniljstång
  • 4 ½
    äggulor
  • 1 ½dl
    strösocker

Mandelkaka med kakao

  • smör till formar
  • 70g
    normalsaltat smör
  • ½dl
    mandelmjöl
  • 4tsk
    kakao
  • 1 ½tsk
    vetemjöl
  • 1,25dl
    florsocker
  • 1krm
    salt
  • 1
    stort ekologiskt ägg

Övrigt

  • bär för garnering
  • ca 4tsk
    nougatkräm

Så lagar du

Hasselnötsglass

  1. Rosta hasselnötterna och låt svalna. Mixa nötterna fint.
  2. Dela vaniljstången längs med och skrapa ut fröna. Lägg stång, frön och mjölk i en kastrull och värm.
  3. Vispa äggulor och socker poröst. Vispa ner den varma mjölken i äggblandningen, lite i taget.
  4. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm under omrörning på medelvärme tills den precis börjar koka.
  5. Ta från värmen och blanda ner hasselnötterna. Häll i en bunke och låt svalna.
  6. Häll den kalla glassmeten i en glassmaskin och kör tills glassen får en krämig konsistens. Lägg i en form eller i små portionsformar i silikon, så att det går att klicka ut glassen snyggt till servering.

Mandelkaka med kakao

  1. Sätt ugnen på 200 grader i vanlig ugn, eller 180 grader i varmluft. Smörj formen med smör.
  2. Bryn smöret långsamt i en kastrull, låt svalna. Medan smöret svalnar blandar du ihop alla torra ingredienser i en skål.
  3. I en separat skål rör du ihop ägget så äggula och vita går ihop. Blanda i ägget med de torra ingredienserna. Rör sedan ner det smälta smöret.
  4. Häll upp smeten i önskad form och baka i 10–12 minuter för portionsstorlekar i silikonform eller 15 minuter i vanlig form.

Montering av dessert

  1. Lägg nougatkrämen i botten på en skål.
  2. Lägg sedan på mandelkakan och en kula hasselnötsglass.
  3. Garnera med valfria bär, t ex björnbär och hallon.

Dela det här receptet med dina vänner!