Hasselnötsglass med mandelkaka och bär
Publicerat:
2024-01-27Ingredienser
Hasselnötsglass
- 300gskalade hasselnötter
- 7 ½dlmjölk 3%
- 1 ½vaniljstång
- 4 ½äggulor
- 1 ½dlströsocker
Mandelkaka med kakao
- smör till formar
- 70gnormalsaltat smör
- ½dlmandelmjöl
- 4tskkakao
- 1 ½tskvetemjöl
- 1,25dlflorsocker
- 1krmsalt
- 1stort ekologiskt ägg
Övrigt
- bär för garnering
- ca 4tsknougatkräm
Så lagar du
Hasselnötsglass
- Rosta hasselnötterna och låt svalna. Mixa nötterna fint.
- Dela vaniljstången längs med och skrapa ut fröna. Lägg stång, frön och mjölk i en kastrull och värm.
- Vispa äggulor och socker poröst. Vispa ner den varma mjölken i äggblandningen, lite i taget.
- Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm under omrörning på medelvärme tills den precis börjar koka.
- Ta från värmen och blanda ner hasselnötterna. Häll i en bunke och låt svalna.
- Häll den kalla glassmeten i en glassmaskin och kör tills glassen får en krämig konsistens. Lägg i en form eller i små portionsformar i silikon, så att det går att klicka ut glassen snyggt till servering.
Mandelkaka med kakao
- Sätt ugnen på 200 grader i vanlig ugn, eller 180 grader i varmluft. Smörj formen med smör.
- Bryn smöret långsamt i en kastrull, låt svalna. Medan smöret svalnar blandar du ihop alla torra ingredienser i en skål.
- I en separat skål rör du ihop ägget så äggula och vita går ihop. Blanda i ägget med de torra ingredienserna. Rör sedan ner det smälta smöret.
- Häll upp smeten i önskad form och baka i 10–12 minuter för portionsstorlekar i silikonform eller 15 minuter i vanlig form.
Montering av dessert
- Lägg nougatkrämen i botten på en skål.
- Lägg sedan på mandelkakan och en kula hasselnötsglass.
- Garnera med valfria bär, t ex björnbär och hallon.