Frida Ronges bearnaisesås

Bearnaisesås

Ingredienser

4portioner

  • 300g
    smör
  • 1
    schalottenlök
  • 2,5msk
    rödvinsvinäger eller dragonvinäger
  • 2msk
    vatten
  • 2
    äggulor
  • 1krm
    salt
  • 2msk
    färsk dragon, hackad
  • 4msk
    persilja, hackad
  • några droppar tabasco

Så lagar du

  1. Smält smöret och värm det till 55 grader.
  2. Plocka bladen från dragonen och finhacka dragonstjälkarna. Spara bladen till slutet. Finhacka schalottenlöken och även stjälkarna riktigt fint så att du inte behöver sila reduktionen.
  3. Koka upp lök, dragonstjälkar och vinäger, det räcker i stort sett med ett uppkok. Tillsätt vattnet, låt svalna något. Sätt kastrullen på en trasa så den står stadigt.
  4. Tillsätt äggulorna och värm till cirka 65 grader under vispning.
  5. Tillsätt smöret droppvis till ägguleblandningen under konstant vispning. Viktigt att man vispar ordentligt hela tiden så att den inte spricker.
  6. Smaka av med salt och tabasco efter egen smak.
  7. Vänd ner finhackad dragon och persilja.
  8. Om den skulle spricka är ett tips att koka upp lite vatten ca 5 msk, ställ sedan kastrullen åt sidan och sedan hälla på den spruckna såsen droppvis i vattenkoket under konstant vispning, då går den ofta ihop igen.

Dela det här receptet med dina vänner!