Tomatsås med vannameiräkor
Publicerat:
2024-01-27Ingredienser
4 - 6portioner
- 1kruk(or)basilika, spara några blad till garnering
- 4vitlöksklyftor, tunt skivade
- 1bananschalottenlök, finhackad
- 6mskolivolja
- 1msktomatpuré
- 4tskMSC-märkt sardellkräm
- 2paketkörsbärstomater
- 2burk(ar)skalade tomater på konserv
- 2dltorrt vitt vin
- 2lagerblad
- 2tskoregano eller andra örter, t ex timjan, salvia, rosmarin, persilja
- ½tskchilipulver
- ½färsk röd chili, beroende på styrka i chilin
- salt och peppar
- parmesan, för servering
Vannameiräkor
- 20ASC-certifierade vannameiräkor
- 2vitlöksklyftor
- 1mskolivolja
- 1mskfinskuren persilja
- 1ägg
- 1-2dlpanko
- ½dlvetemjöl
- chilipulver
Så lagar du
Tomatsås
- Häll olivoljan i en kastrull och fräs schalottenlöken mjuk. Tillsätt vitlöken utan att det tar färg samt tomatpurén, stek på mellanvärme i ca 3-4 minuter.
- Tillsätt sardellkrämen och fräs ytterligare någon minut.
- Häll i cocktailtomaterna, vitt vin, tomater på burk, lagerblad och oregano/örter. Låt såsen koka på låg värme tills den blir lite tjockare och fylligare.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och eventuellt lite socker om det behövs. Avsluta med att röra ner färsk finskuren basilika.
Räkor
- Panera 8 st av av räkorna i mjöl, vispat ägg och panko.
- Fritera eller stek pankoräkorna i rikligt med olja tills de blir gyllenbruna. Lägg över på ett hushållspapper och smaksätt med salt och chilipulver.
- Häll ca 1 msk olivolja i en stekpanna, lägg i vitlök och persilja och resterande 12 räkor, stek någon minut tills dem blir genomstekta, salta.
Vid servering
- Blanda i de stekta räkorna i tomatsåsen och blanda sedan ihop detta med pasta.
- Toppa med finriven parmesan, några blad färsk basilika och de friterade räkorna.