Äppelsufflé

Äppelsufflé

Publicerat:

Perfekt sufflé att frysa in och baka av vid servering.

Ingredienser

8portioner

  • 4
    granny smith-äpplen
  • 20g
    citronjuice
  • 24g
    sprit, t ex gin el vodka
  • 24g
    potatismjöl
  • ½
    vaniljstång
  • 150g
    äggvita
  • 80g
    socker
  • 1msk
    smör, till formarna
  • ½dl
    strösocker, till formarna
  • florsocker, för dekoration

Så lagar du

  1. Skala och skär äpplet i mindre bitar, och lägg dem i kallt vatten. Koka äppelbitarna ca 10 min tills de blir helt mjuka. Häll av vattnet och mixa äppelbitarna till en slät puré.
  2. Koka sedan ihop äpplepuré, citronjuice, potatismjöl och vaniljstång till en glansig smet. Låt svalna och ta bort vaniljstången.
  3. Vispa ihop socker och äggvita till en maräng med elvisp eller köksassistent.
  4. Vänd försiktigt ihop äpplesmeten och marängen.
  5. Smörj ugnsfasta formar med smör och strösocker. Fyll formarna med smeten till kanten, skrapa den slät med hjälp av en palett eller stekspade. Den ska vara helt platt.
  6. Ställ formarna i frysen och låt dem bli helt genomfrysta.

Inför servering

  1. Sätt på ugnen på 170 grader och baka av de frysta suffléerna i ca 15-20 minuter. Den ska resa sig fint några centimeter från formens kant.
  2. Avsluta med att pudra över florsocker med t ex en tesil. Servera gärna med sorbet eller glass.

Dela det här receptet med dina vänner!