Äppelsufflé
Publicerat:
2024-01-13Perfekt sufflé att frysa in och baka av vid servering.
Ingredienser
8portioner
- 4granny smith-äpplen
- 20gcitronjuice
- 24gsprit, t ex gin el vodka
- 24gpotatismjöl
- ½vaniljstång
- 150gäggvita
- 80gsocker
- 1msksmör, till formarna
- ½dlströsocker, till formarna
- florsocker, för dekoration
Så lagar du
- Skala och skär äpplet i mindre bitar, och lägg dem i kallt vatten. Koka äppelbitarna ca 10 min tills de blir helt mjuka. Häll av vattnet och mixa äppelbitarna till en slät puré.
- Koka sedan ihop äpplepuré, citronjuice, potatismjöl och vaniljstång till en glansig smet. Låt svalna och ta bort vaniljstången.
- Vispa ihop socker och äggvita till en maräng med elvisp eller köksassistent.
- Vänd försiktigt ihop äpplesmeten och marängen.
- Smörj ugnsfasta formar med smör och strösocker. Fyll formarna med smeten till kanten, skrapa den slät med hjälp av en palett eller stekspade. Den ska vara helt platt.
- Ställ formarna i frysen och låt dem bli helt genomfrysta.
Inför servering
- Sätt på ugnen på 170 grader och baka av de frysta suffléerna i ca 15-20 minuter. Den ska resa sig fint några centimeter från formens kant.
- Avsluta med att pudra över florsocker med t ex en tesil. Servera gärna med sorbet eller glass.