Brasato al Barolo

Kött upplagt i en vit form på ett bord

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett klassiskt italienskt långkok från Piemonte. Här kokar du högrev i bit och skär i skivor vid servering. Rätten är höstigt mustig och maffig och äts på klassiskt vis med polenta men för rätta novemberfeelingen serveras den med pumpapuré och svartkål. Gärna med ett glas rödvin till såklart.

Ingredienser

6portioner

  • 1kg
    högrev
  • 1st
    gul lök
  • 2st
    morötter
  • 2st
    selleristjälkar
  • 4klyfta(or)
    vitlök
  • olivolja
  • 1kvist(ar)
    timjan
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 2msk
    tomatpuré
  • 1st
    flaska Barolovin eller annat lite maffigt rödvin
  • salt och peppar

Så lagar du

Om du har tid! Lägg högreven i rödvin över natten och sila av.

1. Skala och hacka löken. Skala och skär morot i små tärningar, tärna selleri. Skala och skiva vitlöken.

2. Salta och peppra högreven ordentligt.

3. Hetta upp ca ½ dl olivolja i en gryta där högreven kan ligga lite trångt. Bryn högreven runt om. Lägg åt sidan. Lägg i lök, morötter, selleri och vitlök och fräs några minuter. Tillsätt tomatpuré och låt den brynas. Lägg i örterna. Lägg ner högreven och täck med rött vin.

4. Lägg på ett lock och låt köttet sjuda i vinet i ca 2 timmar. Vänd då och då.

5. Ta ut köttet och koka ner såsen i ca 10 – 15 minuter. Mixa sedan till en härligt tjock sås och smaka av med salt och peppar.

6. Servera med pumpapuré pressad potatis eller polenta och vitlöksfräst svartkål.

Dela det här receptet med dina vänner!