Brasato al Barolo
Publicerat:
2022-11-01Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 1kghögrev
- 1stgul lök
- 2stmorötter
- 2stselleristjälkar
- 4klyfta(or)vitlök
- olivolja
- 1kvist(ar)timjan
- 1kvist(ar)rosmarin
- 2msktomatpuré
- 1stflaska Barolovin eller annat lite maffigt rödvin
- salt och peppar
Så lagar du
Om du har tid! Lägg högreven i rödvin över natten och sila av.
1. Skala och hacka löken. Skala och skär morot i små tärningar, tärna selleri. Skala och skiva vitlöken.
2. Salta och peppra högreven ordentligt.
3. Hetta upp ca ½ dl olivolja i en gryta där högreven kan ligga lite trångt. Bryn högreven runt om. Lägg åt sidan. Lägg i lök, morötter, selleri och vitlök och fräs några minuter. Tillsätt tomatpuré och låt den brynas. Lägg i örterna. Lägg ner högreven och täck med rött vin.
4. Lägg på ett lock och låt köttet sjuda i vinet i ca 2 timmar. Vänd då och då.
5. Ta ut köttet och koka ner såsen i ca 10 – 15 minuter. Mixa sedan till en härligt tjock sås och smaka av med salt och peppar.
6. Servera med pumpapuré pressad potatis eller polenta och vitlöksfräst svartkål.