British steak pie

British steak pie på ett fat framför ett fönster.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

En klassiker i Storbritannien. Den här versionen är gjord som en stor paj, vilket gör det hela lite enklare, men det går naturligtvis att göra små individuella pajer.

Ingredienser

4portioner

Pajskal

  • 375g
    vetemjöl
  • 0,5tsk
    salt
  • 225g
    osaltat smör, tärnat och kallt
  • 1,2dl
    kallt vatten
  • 1
    ägg (för att pensla pajskalet)

Fyllning

  • 2msk
    vegetabilisk olja
  • 900g
    nötkött (högrev eller rostbiff), skuret i kuber ca 2x2 cm
  • 1
    lök, hackad
  • 2
    morötter, skalade och skurna i bitar
  • 2
    vitlöksklyftor, skalade och fint hackade
  • 2msk
    tomatpuré
  • 2msk
    Worcestershire-sås
  • 2msk
    vetemjöl
  • 1,5dl
    mörkt engelskt öl
  • 1,5dl
    oxfond
  • 0,5tsk
    färsk timjan, fint hackad
  • 0,5tsk
    färsk rosmarin, fint hackad
  • 0,25tsk
    svartpeppar
  • 1paket
    torkade bönor

Så lagar du

Gör pajskalet med en matberedare: 

1. Tillsätt mjöl, smör och salt i matberedaren. 

2. Mixa tills det blir en textur av fina smulor. Medan matberedaren körs, häll i kallt vatten tills det bildar en deg.

3. Forma degen till en boll på ett mjölat bord, täck den med plastfolie och låt den vila i kylskåp.

Gör pajskalet för hand: 

1. Tillsätt mjöl, salt och smör i en stor skål. 

2. Använd fingertopparna och nyp ihop smöret med mjölet tills det blir smulor. 

3. Ringla över vattnet och blanda med en gaffel tills degen börjar ta form och håller ihop när du trycker på den med handen. Du kanske inte behöver allt vatten. 

4. Forma degen till en boll på ett mjölat bord, täck den med plastfolie och låt den vila i kylskåp.

Fyllningen:

1. Tillsätt vegetabilisk olja i en stor, tung gryta eller ugnsfast kastrull över medelhög värme. 

2. Stek nötköttet (arbeta i omgångar så att pannan inte blir överfylld). Vänd köttbitarna tills de är bruna på alla sidor. Tillsätt mer olja om det behövs. När allt kött är brynt, ta bort det från pannan och ställ åt sidan.

3. I samma panna, tillsätt lök och morötter och stek tills löken mjuknar, cirka 5 minuter. 

4. Tillsätt vitlök, tomatpuré och Worcestershire-sås. Rör om väl och fräs i 1 minut. 

5. Strö över vetemjölet och rör om tills allt mjöl är väl blandat. Tillsätt sedan öl och rör om tills det börjar tjockna. 

6. Tillsätt oxfond, timjan, rosmarin, salt och täck med ett lock. Lägg i köttet. Låt sjuda på låg värme i 1 timme (tiden beror på köttets storlek). 

7. Förvärm ugnen till 220°C med gallret i mitten av ugnen.

8. Ta av locket och låt sjuda i 15 minuter till för att tjockna vätskan om det behövs. Vätskan ska inte vara för rinnig, den bör vara tjock. Köttet ska vara ganska mört, men kommer även att fortsätta tillagas i ugnen.

9. Smörj lätt en pajform med en diameter på 23 eller 25,5 cm.

10. Ta ut degen från kylskåpet och dela den i två delar. Lägg den ena halvan tillbaka i plastfolien och sätt tillbaka i kylskåpet. Kavla ut den andra halvan på ett mjölat underlag tills den är ca 3 mm tjock. Lägg den utkavlade degen i pajformen och tryck till den så att den ligger jämt och fint i hela formen. Låt degen hänga ca 2 cm över kanten på formen. 

11. Klipp ut en stor cirkel av bakpapper eller folie, större än pajformen, och placera den över degen i pajformen. Häll torkade bönor i mitten för att tynga ner degen, eller placera en bit folie över degen och tyng ner den med en ugnssäker form som passar i pajformen. 

12. Baka i 12 minuter, tills kanterna börjar få en lite gyllene färg. Ta ut pajskalet ur ugnen, ta tag i hörnen på bakpappret eller folien och ta bort bönorna. Om degen har blåst upp, tryck ner den igen. 

13. Ställ tillbaka pajskalet i ugnen i 5 minuter till för att grädda degen.

14. När pajskalet är färdigt, ta resten av degen, kavla ut den på ett mjölat underlag och skär degen i en cirkel ca 2 cm större än pajformen.

15. Fyll det förgräddade pajskalet med köttfyllningen. 

16. Pensla kanterna på det förgräddade pajskalet med ägg. Rulla den andra degen över en kavel, lyft upp den och lägg den överst på pajen. Vik den övre degen över den undre och nyp ihop eller tryck med en gaffel för att försegla kanterna.

17. Pensla hela den övre ytan med ägg och skär ett par snitt i mitten av degen. 

18. Grädda i ugnen i 25 minuter, tills den är gyllenbrun. Tiden kan variera beroende på din ugn.

19. Låt pajen vila i 10 minuter efter att du tagit ut den från ugnen, så att såsen tjocknar.

Dela det här receptet med dina vänner!