Brittisk Sponge cake

Sponge cake i lager med jordgubbar och blåbär på toppen.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

En riktigt fin afternoon tea kräver ett riktigt fint bakverk. Den här brittiska klassikern är given och oemotståndlig.

Ingredienser

8 - 10portioner

  • 200g
    osaltat smör, mjukt, + lite extra för smörjning av formen
  • 200g
    strösocker
  • 4st
    ägg, stora
  • 200g
    "self raising flour" (om du inte hittar detta kan du blanda 200 vetemjöl special med 1 tsk bakpulver och en nypa salt)
  • 1tsk
    bakpulver
  • 2msk
    mjölk
  • 1tsk
    vaniljextrakt

Garnering

  • jordgubbssylt
  • färska bär
  • macaroner eller andra småkakor
  • ätbara blommor

Vaniljlsmörkräm

  • 250g
    osaltat smör, mjukt
  • 500g
    florsocker, siktat
  • 2tsk
    vaniljextrakt
  • 2msk
    mjölk eller vispgrädde

Så lagar du

Sponge cake

1. Förvärm ugnen till 180°C. Smörj två 20 cm runda kakformar med smör och klä botten med bakplåtspapper.

2. I en stor blandningsskål, vispa det mjuka smöret och strösockret med en elvisp tills det blir ljust och krämigt.

3. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa väl efter varje tillsats.

4. Sikta vetemjöl med bakpulver i skålen med smör-sockerblandningen. Vänd försiktigt in de torra ingredienserna i smeten med en spatel eller träsked. Var försiktig så att du inte överblandar.

5. Rör i mjölken och vaniljextraktet tills smeten blir jämn och väl blandad.

6. Dela upp smeten jämnt mellan de förberedda kakformarna och jämna till ytan med en spatel.

7. Grädda kakorna i den förvärmda ugnen i cirka 20-25 minuter eller tills kakan känns torr i mitten. Använd en baksticka.

8. Ta ut kakorna ur ugnen och låt dem svalna i formarna några minuter innan du flyttar dem till ett galler för att svalna helt.

9. När kakorna har svalnat helt, toppa med smörkräm, jordgubbssylt och massor av färska bär.

Vaniljsmörkräm

1. I en stor skål, vispa det mjuka smöret med en elvisp tills det blir ljust och krämigt.

2. Tillsätt sakta florsockret till smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter att vispa på låg hastighet. Se till att varje tillsats är väl inkorporerad innan du lägger till mer.

3. När allt florsocker är tillsatt, öka hastigheten på elvispen till medium-hög och fortsätt vispa tills smörkrämen blir lätt och fluffig. Rör i vaniljextraktet och blanda väl.

4. Om smörkrämen är för tjock, tillsätt mjölk eller vispgrädde, en matsked i taget, tills du når den önskade konsistensen. Om den är för tunn, tillsätt mer florsocker tills den tjocknar.

5. Fortsätt vispa smörkrämen i ytterligare en minut eller två för att säkerställa att den är jämn och väl blandad.

6. Nu är din vaniljsmörkräm redo att användas för fyllning och glasyr. 

7. För att montera kakan, placera en kaka på ett serveringsfat, bred ett generöst lager av smörkräm ovanpå, bred på med jordgubbssylt och placera sedan den andra kakan ovanpå och upprepa processen. Du kan också täcka hela kakan med smörkräm, jämna ut den med en spatel eller tårtspackel.

Om du föredrar smaksatt smörkräm kan du tillsätta olika extrakt som mandel eller citron istället för vanilj. För chokladsmörkräm, blanda i kakao eller smält choklad. Möjligheterna är oändliga, och du kan anpassa smörkrämen helt och hållet efter din egen smak.

Dela det här receptet med dina vänner!