Osso bucco med gremolata
Publicerat:
2023-08-14Tillagningstid:
En av min morfars paradrätter som jag verkligen älskat sedan jag var liten. Rätten har sitt ursprung i Italien och är en riktig klassiker. Servera den gärna med saffransrisotto eller potatismos. Ljuvligt!
Ingredienser
4portioner
- 1,2kgkalvlägg, skivad
- vetemjöl, till panering
- 2mskolivolja
- 1msksmör (kan uteslutas)
- 2stgula lökar
- 2stvitlöksklyftor
- 2dlblekselleri
- 2stmorötter
- 1stcitron (skal av 1/4 citron + saft)
- 250gdelade små plommontomater
- 2dlvitt vin
- 2,5dllammfond
- 2kvist(ar)timjan
- 4stlagerblad
- salt och peppar
Gremolata
- 1knippa(or)bladpersilja
- 1stcitron (zesten)
- ½-1stvitlöksklyfta
- 2-3mskkallpressad olivolja
- salt
Så lagar du
- Mjöla kalvläggen och fräs i olja och smör i en kastrull.
- Hacka lök och vitlök och skär selleri och morötter i 2 cm stora tärningar.
- Lägg grönsakerna och citronskalet i grytan. Häll i citronsaft, vin, fond och alla kryddor utom bladpersilja.
- Koka grytan sakta under lock i minst två timmar eller tills kalvläggen är mör och köttet lätt lossnar från benet.
- Toppa med lite gremolata över osso buccon strax före servering.
Gemolata
- Hacka persiljan fint och lägg i en bunke.
- Riv ner citronskalet och vitlöken.
- Häll i olivolja och smaksätt med salt.