Osso bucco med gremolata

Osso bucco med gremolata.

Publicerat:

Tillagningstid:

En av min morfars paradrätter som jag verkligen älskat sedan jag var liten. Rätten har sitt ursprung i Italien och är en riktig klassiker. Servera den gärna med saffransrisotto eller potatismos. Ljuvligt!

Ingredienser

4portioner

  • 1,2kg
    kalvlägg, skivad
  • vetemjöl, till panering
  • 2msk
    olivolja
  • 1msk
    smör (kan uteslutas)
  • 2st
    gula lökar
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 2dl
    blekselleri
  • 2st
    morötter
  • 1st
    citron (skal av 1/4 citron + saft)
  • 250g
    delade små plommontomater
  • 2dl
    vitt vin
  • 2,5dl
    lammfond
  • 2kvist(ar)
    timjan
  • 4st
    lagerblad
  • salt och peppar

Gremolata

  • 1knippa(or)
    bladpersilja
  • 1st
    citron (zesten)
  • ½-1st
    vitlöksklyfta
  • 2-3msk
    kallpressad olivolja
  • salt

Så lagar du

  1. Mjöla kalvläggen och fräs i olja och smör i en kastrull.
  2. Hacka lök och vitlök och skär selleri och morötter i 2 cm stora tärningar.
  3. Lägg grönsakerna och citronskalet i grytan. Häll i citronsaft, vin, fond och alla kryddor utom bladpersilja.
  4. Koka grytan sakta under lock i minst två timmar eller tills kalvläggen är mör och köttet lätt lossnar från benet.
  5. Toppa med lite gremolata över osso buccon strax före servering.

Gemolata

  1. Hacka persiljan fint och lägg i en bunke.
  2. Riv ner citronskalet och vitlöken.
  3. Häll i olivolja och smaksätt med salt.

Dela det här receptet med dina vänner!