Vietnamesiska Soft Shell Crabs
Publicerat:
2023-07-30Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Panerade krabbor
- 500gsoft shell crabs, rensade och sköljda
- 1dlrismjöl
- 0,25dlmajsstärkelse
- 0,5tskgurkmejapulver
- 0,5tskvitlökspulver
- 0,5tsklökpulver
- 0,25tskcayennepeppar (justera efter smak)
- Salt och peppar efter smak
- Vegetabilisk olja för fritering
Smaksättning
- 1mskfisksås
- 1tsksojasås
- 1tskostronsås
- 1tsksocker
- 2vitlöksklyftor, finhackade
- 1liten lök, tunt skivad
- 1röd chili, skivad
- 1salladslök, skuren i 2-3 cm långa bitar
- 2mskvegetabilisk olja
Till servering
- färska korianderblad eller thaibasilika
- friterad lök
- färsk lime i klyftor
- servera med kokt ris för en matigare måltid
Så lagar du
(om man inte har tillgång till färska som naturligtvis är bäst, så kan man hitta frusna soft shell crabs i asiatiska butiker)
1. Torka de rensade soft shell crabs försiktigt med hushållspapper.
2. Blanda rismjöl, majsstärkelse, gurkmejapulver, vitlökspulver, lökpulver, cayennepeppar, salt och peppar i en skål.
3. Vänd varje soft shell crab i paneringen, se till att täcka båda sidor jämnt. Skaka försiktigt bort överflödig panering.
4. Värm vegetabilisk olja i en kastrull eller fritös till 175°C. Oljan bör täcka ca 5 cm djupt i kastrullen.
5. Lägg försiktigt ner de panerade soft shell crabs i den heta oljan, en eller två åt gången, beroende på storleken. Fritera dem i cirka 2-3 minuter per sida tills de blir gyllene bruna och krispiga.
6. Använd en hålslev för att ta upp de friterade krabborna från oljan och lägg dem på en tallrik med hushållspapper för att rinna av.
Smaksättning
1. Blanda fisksås, sojasås, ostronsås och socker i en liten skål.
2. Hetta upp vegetabilisk olja i en wok eller stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt den finhackade vitlöken och stek i cirka 30 sekunder.
3. Tillsätt den skivade löken och chilin i woken och stek i ytterligare 1-2 minuter tills löken blir genomskinlig.
4. Tillsätt de friterade krabborna till woken och stek i 2-3 minuter, vänd dem då och då, tills de är genomstekta och har blivit krispiga på utsidan. Tillsätt såsblandningen.
5. Lägg i skivad salladslök, och stek i ytterligare 1-2 minuter tills de blir något mjuka men fortfarande krispiga.
6. Ta bort woken från värmen och överför de wokade krabborna och grönsakerna till ett serveringsfat.
7. Garnera med färska korianderblad eller thaibasilika, friterad lök och limeklyftor.
8. Servera de wokade krabborna med jasminris och njut!
Observera att tillagningstiderna kan variera beroende på krabbornas storlek och värmen på din spis, så håll koll på dem för att undvika att de blir överkokta.