Vietnamesiska Soft Shell Crabs

Tallrik med gryta och en limeklyfta.

Publicerat:

Tillagningstid:

Detta är en riktig delikatess som är väl värd att prova på. Det kan vara en utmaning att hitta alla ingredienser, men om du har turen med dig så missa inte tillfället!

Ingredienser

4portioner

Panerade krabbor

  • 500g
    soft shell crabs, rensade och sköljda
  • 1dl
    rismjöl
  • 0,25dl
    majsstärkelse
  • 0,5tsk
    gurkmejapulver
  • 0,5tsk
    vitlökspulver
  • 0,5tsk
    lökpulver
  • 0,25tsk
    cayennepeppar (justera efter smak)
  • Salt och peppar efter smak
  • Vegetabilisk olja för fritering

Smaksättning

  • 1msk
    fisksås
  • 1tsk
    sojasås
  • 1tsk
    ostronsås
  • 1tsk
    socker
  • 2
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 1
    liten lök, tunt skivad
  • 1
    röd chili, skivad
  • 1
    salladslök, skuren i 2-3 cm långa bitar
  • 2msk
    vegetabilisk olja

Till servering

  • färska korianderblad eller thaibasilika
  • friterad lök
  • färsk lime i klyftor
  • servera med kokt ris för en matigare måltid

Så lagar du

 (om man inte har tillgång till färska som naturligtvis är bäst, så kan man hitta frusna soft shell crabs i asiatiska butiker)

1. Torka de rensade soft shell crabs försiktigt med hushållspapper.

2. Blanda rismjöl, majsstärkelse, gurkmejapulver, vitlökspulver, lökpulver, cayennepeppar, salt och peppar i en skål.

3. Vänd varje soft shell crab i paneringen, se till att täcka båda sidor jämnt. Skaka försiktigt bort överflödig panering.

4. Värm vegetabilisk olja i en kastrull eller fritös till 175°C. Oljan bör täcka ca 5 cm djupt i kastrullen.

5. Lägg försiktigt ner de panerade soft shell crabs i den heta oljan, en eller två åt gången, beroende på storleken. Fritera dem i cirka 2-3 minuter per sida tills de blir gyllene bruna och krispiga.

6. Använd en hålslev för att ta upp de friterade krabborna från oljan och lägg dem på en tallrik med hushållspapper för att rinna av.

Smaksättning

1. Blanda fisksås, sojasås, ostronsås och socker i en liten skål.

2. Hetta upp vegetabilisk olja i en wok eller stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt den finhackade vitlöken och stek i cirka 30 sekunder.

3. Tillsätt den skivade löken och chilin i woken och stek i ytterligare 1-2 minuter tills löken blir genomskinlig.

4. Tillsätt de friterade krabborna till woken och stek i 2-3 minuter, vänd dem då och då, tills de är genomstekta och har blivit krispiga på utsidan. Tillsätt såsblandningen.

5. Lägg i skivad salladslök, och stek i ytterligare 1-2 minuter tills de blir något mjuka men fortfarande krispiga.

6. Ta bort woken från värmen och överför de wokade krabborna och grönsakerna till ett serveringsfat.

7. Garnera med färska korianderblad eller thaibasilika, friterad lök och limeklyftor.

8. Servera de wokade krabborna med jasminris och njut!

Observera att tillagningstiderna kan variera beroende på krabbornas storlek och värmen på din spis, så håll koll på dem för att undvika att de blir överkokta.

 

Dela det här receptet med dina vänner!