Lammstek med timjanpotatis och confiterade tomater med fetaost
Publicerat:
2024-03-19Tillagningstid:
Perfekt att laga vid festliga tillfällen.
Ingredienser
8portioner
- 1stlammsadel
- 1knippa(or)ramslök
- 1knippa(or)citrontimjan
- 1knippa(or)oregano
- 1stcitron
- 2kgfärskpotatis
- 30stcocktailtomater
- 1bit(ar)fetaost (ca 150g)
- 3klyfta(or)vitlök
- 5dlolivolja (av en enklare sort)
- salt och svartpeppar
- steksnöre
Så lagar du
- Börja med att stycka ut lammsadeln utan att dela kappan. Detta gör du genom att bena ur lammsadeln från båda sidorna och sedan lossa köttet genom att försiktigt lossa det i ett stycke från benet. Skär av innerfiléerna också.
- Lägg det utstyckade köttet på en skärbräda med innsidan uppåt ock salta köttet lätt. Lägg på färska örter t ex ramslök, timjan och oregano. Pressa över lite citronsaft och riv liote av skalet över allt. Rulla ihop köttet till en lång rulle och knyt upp ordentligt med steksnöre.
- Gnid in rullen med lite olivolja och salta köttet.
- Lägg i en ugnssäker form eller på en plåt med höga kanter och sätt in i ugn 160 grader.
- Häll ca 2 dl vatten i plåten och stek lammet i ugn tills det når en innertemperatur på ca 56 grader. Använd en stektermometer. Ta ut lammet och låt det stå och vila i rumstemperatur i minst 20 minuter. Sätt återigen in lammet i ugnen, denna gång på 200 grader i ca 1 minut.
- Ta ut lammet, plocka av snöret och skiva lammet i skivor ca 1-2 cm tjocka. Ta vara på stekskyn i plåten och slå den över köttet.
- Timjanpotatis:
Gnid in potatisen i olivolja, salt, peppar och rikligt med citrontimjan. Baka potatisen i ugn 16-180 grader ca 30 minuter eller tills den känns mjuk i mitten.
Confiterade tomater:
Varva tomater, fetaost, färska örter och hela klyftor vitlök i en ugnssäker form. Täck allt med olivolja och baka i ugn 160 grader i ca 20 minuter.