Majs-showder med örtskum
Publicerat:
2024-05-15Tillagningstid:
Klassisk chowder serveras ofta med en blandning av skaldjur. Min version här är 100% grönsaksbaserad, men det blir inte mindre spännande, kantarellerna tillsammans med den färska majsen hjälper till att ge massor av djup och det lätta örtskummet ger en härlig kontrast.
Ingredienser
6portioner
Soppa
- 1stschalottenlök
- 2klyfta(or)vitlök
- 1stliten morot
- ½ströd chili
- 2mskolivolja
- ½litergrönsaksbuljong
- 4dlmajskärnor (ca 3 majskolvar, spara kolvarna till buljongen)
- 200gkantareller
- 40gtorrost, tex comté eller gruyère
- 1dlvispgrädde
- 50gsmör
- citronsaft efter smak
- havssalt och nymalen peppar
Örtskum
- 1stschalottenlök
- 1knippa(or)persilja
- 1knippa(or)dragon
- 100gsmör
Övrigt
- sifonflaska med citronsaft och 2 sifonpatroner
Så lagar du
Soppa
- Finhacka schalottenlök och vitlök, skär morot och chili i små tärningar.
- Hetta upp en stor tjockbottnad kastrull med olivolja, tillsätt grönsakerna och fräs dem i 8 minuter, utan att de tappar färg eller kokar. Rör om då och då och smaka av med salt och peppar.
- Häll sedan grönsaksbuljongen i pannan tillsammans med majskärnorna. Hacka kantarellerna grovt och lägg dem i pannan, koka upp och låt sjuda i ca 25 minuter.
- Ta ca 1/3 av fyllningen från soppan och lägg den i en mixer tillsammans med ost och grädde och mixa till slät konsistens. Häll tillbaka den i pannan, rör om och krydda till sist med citronsaft, salt och peppar.
Örtskum
- Lägg 1,5 liter vatten i en kastrull och koka upp.
Skär löken och blanchera den i vattnet i 2 min., blanchera sedan persilja och dragon i en minut i det kokande vattnet, svalna och vrid örten lite. - Blanda allt med smör och smaka av med salt, peppar och citronsaft
- Lägg örtpurén i en sifonflaska och ladda den med två patroner, håll sifonen varm i ett vattenbad tills den ska serveras.
Servering
- Fyll den lilla varma skålen till hälften med soppa, skaka sifonflaskan väl och fördela det gröna örtskummet över soppan så att den ligger i ett lager på ca 2 cm.