Majs-showder med örtskum

Majs-showder med örtskum

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassisk chowder serveras ofta med en blandning av skaldjur. Min version här är 100% grönsaksbaserad, men det blir inte mindre spännande, kantarellerna tillsammans med den färska majsen hjälper till att ge massor av djup och det lätta örtskummet ger en härlig kontrast.

Ingredienser

6portioner

Soppa

  • 1st
    schalottenlök
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1st
    liten morot
  • ½st
    röd chili
  • 2msk
    olivolja
  • ½liter
    grönsaksbuljong
  • 4dl
    majskärnor (ca 3 majskolvar, spara kolvarna till buljongen)
  • 200g
    kantareller
  • 40g
    torrost, tex comté eller gruyère
  • 1dl
    vispgrädde
  • 50g
    smör
  • citronsaft efter smak
  • havssalt och nymalen peppar

Örtskum

  • 1st
    schalottenlök
  • 1knippa(or)
    persilja
  • 1knippa(or)
    dragon
  • 100g
    smör

Övrigt

  • sifonflaska med citronsaft och 2 sifonpatroner

Så lagar du

Soppa

  1. Finhacka schalottenlök och vitlök, skär morot och chili i små tärningar.
  2. Hetta upp en stor tjockbottnad kastrull med olivolja, tillsätt grönsakerna och fräs dem i 8 minuter, utan att de tappar färg eller kokar. Rör om då och då och smaka av med salt och peppar.
  3. Häll sedan grönsaksbuljongen i pannan tillsammans med majskärnorna. Hacka kantarellerna grovt och lägg dem i pannan, koka upp och låt sjuda i ca 25 minuter.
  4. Ta ca 1/3 av fyllningen från soppan och lägg den i en mixer tillsammans med ost och grädde och mixa till slät konsistens. Häll tillbaka den i pannan, rör om och krydda till sist med citronsaft, salt och peppar.

Örtskum

  1. Lägg 1,5 liter vatten i en kastrull och koka upp.
    Skär löken och blanchera den i vattnet i 2 min., blanchera sedan persilja och dragon i en minut i det kokande vattnet, svalna och vrid örten lite.
  2. Blanda allt med smör och smaka av med salt, peppar och citronsaft
  3. Lägg örtpurén i en sifonflaska och ladda den med två patroner, håll sifonen varm i ett vattenbad tills den ska serveras.

Servering

  1. Fyll den lilla varma skålen till hälften med soppa, skaka sifonflaskan väl och fördela det gröna örtskummet över soppan så att den ligger i ett lager på ca 2 cm.

Dela det här receptet med dina vänner!