Liten lökpaj

Små lökpajer på ett fat.

    Publicerat:

    Tillagningstid:

    Hemligheten med denna munfull av himmel är att ha tålamod med att sautera löken, den behöver verkligen stekas länge på låg värme, men jag lovar att det lönar sig, lök kan betraktas som en ödmjuk vara, men i pajen här blir det en explosion av tillfredsställande smaklighet!

    Ingredienser

    6portioner

    Mördeg

    • 250g
      vetemjöl
    • 50g
      rågmjöl
    • ½tsk
      salt
    • 175g
      smör
    • 1st
      ägg

    Lökkompott

    • kg
      gul lök (gärna zittauer)
    • 50g
      smör
    • salt och peppar
    • 1msk
      honung
    • msk
      lagrad balsamvinäger
    • 80g
      creme fraiche (38%)
    • 120g
      fast lagrad ost
    • lite riven muskotnöt
    • 1-2msk
      färska timjanblad eller -blommor

    Så lagar du

    1. Blanda ihop mördegsdegen och ställ i kylen i minst en timme
    2. Finhacka löken på längden längs fibrerna/ådrorna och fräs den i en tjockbottnad stekpanna i smöret, på medelvärme, inte för mycket !i minst en timme och gärna lite längre – de ska vara väl brynta men inte brända.
    3. Tillsätt slutligen balsamvinäger och honung, koka upp och smaka av
    4. Kavla ut mördegen till den är 3mm, stick ut och lägg i minipajformar, lägg en pajform liknande ovanpå för att hålla degen på plats och grädda pajskalen på 160 grader tills de är gyllene och krispiga = ca 15min.
    5. Lägg den lätt avsvalnade lökkompotten i de krispiga pajbottnarna
    6. Lägg en liten tesked gräddfil ovanpå, strö över färska timjanblad
    7. Till sist lägg en rejäl centimeter riven ost på toppen, riv lite muskotnöt och gratinera under grillen i 1-2 minuter tills osten är gyllene.
      Servera omedelbart. 

    Dela det här receptet med dina vänner!