Friterade potatisbollar
Publicerat:
2024-05-15Tillagningstid:
För mig det perfekta mellanmålet, en liten munsbit där konsistens och intensiv smak exploderar i munnen. Ett potatissnacks av småpotatis som bakas, gröps ur och friteras.
Ingredienser
8portioner
- 20stsmå potatisar
- 6ststora blad grönkål
- 2mskolivolja
- salt
Puré
- 60gsmör
- 2mskfinhackad libbsticka
- 2mskfinhackad persilja
- 2mskfinhackad gräslök
- 1stliten finhackad schalottenlök
- 1stcitron, det rivna skalet
- 1stänkäppelcidervinäger
- salt och peppar
Övrigt
- 1literolja till fritering
- dill
- persilja
Så lagar du
- Skölj småpotatisen noggrant och grädda dem i 175 grader på bakplåtspapper i ca 40min tills de är mjuka.
- Skölj grönkålen och riv av stjälkens blad i så stora bitar som möjligt, klappa dem torra och vänd dem med olja och lite salt, bred ut kålen på bakplåtspapper på en plåt.
- Grädda grönkålen i ugnen på 140 grader i ca 10 minuter tills kålen är krispig.
- Dela potatisen i två lika stora delar och gröp försiktigt ur dem med en tesked eller melonbollssked så att du får kvar små tunna potatisskal.
- Mosa potatismassan och blanda med persilja, dill, libbsticka, schalottenlök, citronskal och smör och smaka av med salt, peppar och lite äppelvinäger. Detta kommer att vara fyllningen för din potatis. Lägg den i en spritspåse.
- Hetta upp oljan till ca 170-180 grader i en tjockbottnad stekpanna. Stek de urgröpta potatisskalen i het olja tills de är gyllenbruna och krispiga. Plocka upp dem med hålslev och låt dem rinna av på bakplåtspapper.
- Fyll de krispiga potatisskalen med potatismos, sprid de krispiga kålbladen på en tallrik och lägg de små krispiga potatisarna ovanpå och servera, gärna med färska örter som garnering.