Inlagd jättesquash
Publicerat:
2024-04-30Tillagningstid:
Den inlagda squashen är ett underbart tillbehör till en mängd rätter och kan användas på samma sätt som inlagda gurkor och är utmärkt som fyllning till smörgåsar, hamburgare etc.
Ingredienser
- 2kgsquash utan kärnor
- 20gsalt per kilo squash
- 1literäppelcidervinäger (7 %-ig dansk)
- 800gsocker
- 500gvatten
- 1liten bunt timjan
- 2chilifrukter
- 1stor lök
- 3vitlöksklyftor
- 2färska lagerblad
- 1mskhela pepparkorn
Så lagar du
- Skölj squashen och skär den på längden, ta bort kärnorna och det mjuka i mitten. Skär de halva bitarna på längden så att du har fyra stora avlånga bitar squash
- Skär squashen i 3 mm tjocka skivor med en vass kniv eller på mandolin, vänd squashskivorna med salt i en stor skål och låt dem dra i någon timme
- Koka upp lagen med timjan, chili, peppar, lagerblad, lök och vitlök
- Krama försiktigt ur vattnet ur squashen, utan att förstöra formen på dem, och lägg dem i en sil
- Skålla glasburkar med kokande vatten
- Blanchera squashen i lagen i 1-2 minuter, plocka upp med en hålslev och lägg skivorna i glasburken, häll över den kokande lagen och lägg på locket.
- Förvara den inlagda squashen i kylskåp, där den håller sig oöppnad i 6-8 månader och efter att ha öppnat dem en månads tid. Den inlagda squashen är ett underbart tillbehör till en mängd rätter och kan användas på samma sätt som inlagda gurkor och är utmärkt som fyllning till smörgåsar, hamburgare etc.
Obs! Tips:
Man kan göra detta med en vanlig 1-2-3-lag på 12-procentig ättika. Det går visserligen att byta ut 12-procentig ättiksprit mot vinäger i en 1-2-3-lag för grönsaksinläggningar, men då måste man ändra receptet så att det i slutänden blir lika mycket ättika. Eftersom vinäger i regel innehåller hälften så mycket ättiksyra jämfört med ättiksprit, 6 procent istället för 12 procent, måste man dubblera mängden vinäger jämfört med mängden ättiksprit. Dessutom måste mängden tillsatt vatten halveras, annars blir lagen för utspädd.