Äpple med crème anglaise och citronverbena
Publicerat:
2024-05-15Tillagningstid:
Klassiskt gott! Syrligt tillagade äpplen i sällskap av crème anglais och lite överraskande friskhet från verbenaoljan, som bara sätter ribban för smaklighet extra högt.
Ingredienser
6portioner
Verbenaolja
- 2dlverbenablad
- 1dlneutral olja
Crème Anglais
- 2½dlstandardmjölk
- 2½dlgrädde
- 1stvaniljstång
- 6stäggulor
- 50gsocker
Stekta äpplen
- 2stäpplen
- 2mskcitronsaft
- 30gsmör
- 3msksocker
Kompott av äpple
- 3ststora syrliga äpplen
- 2mskcitronsaft
- 1stvaniljstång
- 150gsocker
Smul
- 40ghavregryn
- 50ghackade hasselnötter
- 30ghonung
- 40gsocker
- 60gvetemjöl
- 75gsmör
- 0,25tsksalt
Till servering
- 1stlitet verbenablad och/eller tagetesblommor
Så lagar du
Crème Anglais
- Lägg mjölk och vispgrädde i en liten kastrull.
- Dela vaniljstången på längden, skrapa ur kornen och tillsätt vaniljkorn och stav till mjölkkrämen.
- Koka blandningen bredvid kokpunkten.
- Vispa ihop äggulor och socker till en jämn massa.
- Häll lite av den varma mjölkkrämen i äggsmeten medan du vispar ihop den.
- Häll sedan tillbaka hela blandningen i kastrullen.
- Låt grädden smälta och tjockna, rör om på låg värme.Fortsätt värma tills grädden når 84-85ºC på en termometer. Ta omedelbart kastrullen från värmen.
- Sikta snabbt grädden genom en sil och ner i en skål.
- Kyl den snabbt i ett kallt vattenbad tills den bara är ljummen.
- Ställ crème anglaisen i kylen tills den används (håller i fem dagar).
Verbenaolja
- Skölj verbenabladen och torka dem i en torkarbit.
- Lägg dem i ett mixerglas och mixa med en stavmixer tills de är helt slätmixade och oljan är grön.
- Häll oljan genom en sil i ett glas och ställ i kylen tills det behövs.
Stekta äpplen
- Stick ut kärnan i äpplena, skär äpplena i 1,5 cm tjocka skivor så att du har minst 12 skivor äpple. Vänd äpplena i citronsaft.
- Hetta upp en stekpanna med smöret och stek äppelskivorna på hög värme tills de är gyllene och tillsätt socker medan du steker dem. Lägg upp dem på en tallrik med en palett och spara dem till senare.
Kompott av äpple
- Skär äpplena i bitar, ta bort kärnhöljet och skär dem i grova bitar, vänd dem till en kastrull med citronsaft och socker.
- Skrapa ur vaniljkornen ur vaniljstången och lägg ihop det med 0,5 dl vatten i grytan till äpplena, koka under lock för en stadig kompott det tar ca 12min.
- Ställ kompotten i kylen.
Smul
- Blanda ihop allt i en skål, till ett fint smul och bred ut den på bakplåtspapper.
- Sätt smulpajen i 170 graders ugn i 12-15 minuter tills den är krispig och gyllenbrun.
- Låt den svalna på bänkskivan och lägg den i en tättslutande behållare när den har svalnat helt.
Servering
- Lägg en skiva stekt äpple i en djup skål (en per person).
- Lägg en klick äppelkompott ovanpå och fortsätt en gång till med en skiva äpple och avsluta med kompott.
- Strö över smulpaj på toppen.
- Lägg ca 4dl crème anglais i en liten kanna eller skål och blanda med 4-5 msk verbenaolja och rör om - bred denna separerade "sås" runt äpplet och garnera med små verbenablad och ringblomma.