Brytbröd med cheddar och rostad vitlök
Publicerat:
2024-11-28Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1stvitlök
- 1mskolivolja
- 350gvetemjöl, special mjöl
- 150gvetemjöl
- 20gjäst
- 0,5tsksalt
- 2,5dlmjölk
- 25gosaltat smör, rumstempererat
- 150gcheddar, riven
- 3tsktorkad oregano, vallmofrö eller sesamfrö
Till servering
- 50gsmör
- 2mskfinhackad färsk flatbladpersilja
- salt och nymalen svartpeppar
Så lagar du
1. Värm ugnen till 200°
2. Baka vitlöken med lite olivolja tills den är mjuk(ca 20min). Låt svalna och stäng av ugnen tills vidare. Pressa den mjukrostade vitlöken från klyftorna och ställ åt sidan.
3. Värm mjölken till fingervarmt tillsätt jäst och salt och blanda väl i en liten kastrull på låg värme, tillsätt rostad vitlökspuré och blanda ihop.
4. Häll i blandarbunken tillsammans med smöret och tillsätt mjölet
5. Knåda degen i cirka 7 minuter, eller tills den är slät och elastisk. Forma degen till en boll och täck med en ren, lätt fuktad kökshandduk och låt jäsa tills den är dubbelt så stor (ca 45 minuter–1 timme).
6. Pudra lätt på arbetsytan med mjöl, vänd ut degen och knåda lätt i 20 sekunder. Väg upp degen och dela i 18 jämna delar. Fördela den rivna osten mellan degbollarna och blanda in osten i degen medan du formar till en boll.
7. Arrangera bollarna på en stor bakplåtspappersklädd plåt med en boll i mitten, sex runt den mittersta bollen och ytterligare 11 jämnt fördelade runt ytterkanten men lämna lite utrymme mellan varje kula tillåta att stiga.
8. Täck löst med kökshandduken och låt jäsa i rumstemperatur i ytterligare 45 minuter eller tills den fördubblats.
9. Värm ugnen till 200C Pensla degbollarna med mjölk för att glasera och strö över dem med antingen torkad oregano, vallmo eller sesamfrön. Grädda på mitten av ugnen i 15 minuter eller tills de har fått en gyllenbrun färg.
10. Under tiden, för att servera, smält smöret och tillsätt persiljan. Krydda med salt och peppar. Så fort brödet kommer ut ur ugnen, pensla med det smälta smöret och låt svalna något. Servera varm.