Melanzane alla parmigiana- Italiensk auberginegratäng
Publicerat:
2025-02-05Ingredienser
4 - 6portioner
- 2stmozzarellabollar eller 200 g riven mozzarella
- 1dlriven parmesanost
Aubergine
- 4stmellanstora aubergine
- salt
- rapsolja
Tomatsåsen
- 1stgul lök
- 3stvitlöksklyftor
- 800gkrossade tomater
- 2msktomatpuré
- 1tsknäve färsk basilika
- salt och peppar
- olja till stekning
Garnering (valfritt)
- 2kvist(ar)coktailtomater
- olivolja
- färsk basilika
Basilikaolja
- 1kruk(or)färsk basilika
- 1stcitron (zestet)
- 1stvitlöksklyfta
- ½dlolivolja
- salt
Så lagar du
- Skär aubergine i ca 0,5 cm tjocka skivor.
- Strö salt på skivorna och låt stå i ca 20-30 min, tills de börjar vätska sig (under tiden kan du göra tomatsåsen).
- Torka bort saltet ordentligt med hushållspapper.
- Värm ugnen till 225°, över och undervärme.
- Lägg aubergineskivorna på en plåt med bakplåtspapper, ringla olja över och tillaga mitt i ugnen i ca 15-20 min, tills de får färg.
Tomatsåsen
- Hacka lök i tärningar.
- Hetta upp olja och stek löken tills den får färg.
- Hacka vitlök fint och fräs med löken.
- Tillsätt tomatpuré och stek lite till.
- Tillsätt krossad tomat, salt, peppar och låt såsen puttra under lock på medelvärme i ca 20-30 min.
- Tillsätt eventuellt lite vatten om såsen känns för torr, den ska dock inte vara allt för rinnig.
- Vänd i basilikan och låt puttra nån minut till.
Laga samman gratängen
- Värm ugnen till 225°, över och undervärme.
- Bryt mozzarellan i mindre bitar om du använder mozzarellabollar.
- Pensla en ugnsform med lite tomatsås.
- Varva aubergine, mozzarella och riven parmesanost i formen.
- Avsluta med att toppa gratängen med tomatsåsen, mozzarella och rikligt med parmesan.
- Lägg eventuellt cocktailtomater på gratängen, ringla olivolja över och baka mitt i ugnen i ca 25-30 min.
- Låt svalna en stund, toppa med färsk basilika eller basilikaolja och servera som en hel rätt med en bit bröd eller som tillbehör vid maten.
Basilikaolja
- Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa slät. Ringla över maten och njut!