Melanzane alla parmigiana- Italiensk auberginegratäng

En ugnsfast form med gratäng som garnerats med färsk basilika. I bakgrunden syns en aubergine och en skål med uppskurna tomater.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 2st
    mozzarellabollar eller 200 g riven mozzarella 
  • 1dl
    riven parmesanost

Aubergine

  • 4st
    mellanstora aubergine
  • salt
  • rapsolja

Tomatsåsen

  • 1st
    gul lök
  • 3st
    vitlöksklyftor
  • 800g
    krossade tomater
  • 2msk
    tomatpuré
  • 1tsk
    näve färsk basilika
  • salt och peppar
  • olja till stekning

Garnering (valfritt)

  • 2kvist(ar)
    coktailtomater
  • olivolja
  • färsk basilika

Basilikaolja

  • 1kruk(or)
    färsk basilika
  • 1st
    citron (zestet)
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • ½dl
    olivolja
  • salt

Så lagar du

  1. Skär aubergine i ca 0,5 cm tjocka skivor. 
  2. Strö salt på skivorna och låt stå i ca 20-30 min, tills de börjar vätska sig (under tiden kan du göra tomatsåsen). 
  3. Torka bort saltet ordentligt med hushållspapper. 
  4. Värm ugnen till 225°, över och undervärme. 
  5. Lägg aubergineskivorna på en plåt med bakplåtspapper, ringla olja över och tillaga mitt i ugnen i ca 15-20 min, tills de får färg.  

 

Tomatsåsen

  1. Hacka lök i tärningar. 
  2. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. 
  3. Hacka vitlök fint och fräs med löken. 
  4. Tillsätt tomatpuré och stek lite till. 
  5. Tillsätt krossad tomat, salt, peppar och låt såsen puttra under lock på medelvärme i ca 20-30 min. 
  6. Tillsätt eventuellt lite vatten om såsen känns för torr, den ska dock inte vara allt för rinnig. 
  7. Vänd i basilikan och låt puttra nån minut till.

 

Laga samman gratängen

  1. Värm ugnen till 225°, över och undervärme. 
  2. Bryt mozzarellan i mindre bitar om du använder mozzarellabollar. 
  3. Pensla en ugnsform med lite tomatsås. 
  4. Varva aubergine, mozzarella och riven parmesanost i formen. 
  5. Avsluta med att toppa gratängen med tomatsåsen, mozzarella och rikligt med parmesan. 
  6. Lägg eventuellt cocktailtomater på gratängen, ringla olivolja över och baka mitt i ugnen i ca 25-30 min. 
  7. Låt svalna en stund, toppa med färsk basilika eller basilikaolja och servera som en hel rätt med en bit bröd eller som tillbehör vid maten. 

 

Basilikaolja

  1. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa slät. Ringla över maten och njut!

Dela det här receptet med dina vänner!