Melitzanokeftedes - Grekiska auberginebiffar

Ett grönt fat med vegetariska biffar. Runt biffarna ligger citronklyftor. I bakgrunden syns en aubergine och en skål med uppskurna tomater.

Ingredienser

4portioner

  • 3st
    mellanstora aubergine
  • 0,75dl
    finkornig bulgur (läs tips nedan)
  • ½dl
    ströbröd
  • 1st
    ägg
  • 100g
    fetaost
  • 2st
    pressade vitlöksklyftor
  • 2tsk
    torkad oregano
  • 2tsk
    torkad mynta
  • salt och peppar
  • Rapsolja till stekning

Så lagar du

TIPS! Du ska använda riktigt finkornig bulgur, den behöver du inte koka utan blanda den direkt i smeten. Bulgurn gör biffarna frasiga i konsistensen, om du inte hittar finkornig bulgur kan du ersätta det med ströbröd. 

  1. Värm ugnen till 225°, ha gärna grillfunktion på om det finns en sådan på din ugn, annars kan du köra med över och undervärme.
  2. Nagga auberginerna med tre hack på varje aubergine, lägg på en plåt och grilla mitt ugnen i ca 25-30 min. tills auberginerna blir ordentligt grillade och mjuknar i mitten. 
  3. Ta ut från ugnen, lägg i en bunke och täck med ett lock eller plast. Låt svettas och svalna en stund. 
  4. Skala auberginerna och låt rinna av ordentligt i en sil. Pressa ur överflödig vätska från auberginen med händerna och lägg dem sedan på en skärbräda. 
  5. Hacka auberginerna fint. Lägg i en bunke med resten av ingredienserna och blanda noga. 
  6. Låt smeten stå och svälla i ca 10 min. Om smeten känns för lös kan du tillsätta mer bulgur eller ströbröd. 
  7. Forma små biffar. 
  8. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek biffarna på medelhög värme ca 4-5 min på varje sida. Tänk på att inte vända biffarna för ofta när du steker, då kan dom lätt falla isär. 
  9. Servera gärna med tsatsiki och en god sallad. 

Dela det här receptet med dina vänner!