Melitzanokeftedes - Grekiska auberginebiffar
Publicerat:
2025-02-05Ingredienser
4portioner
- 3stmellanstora aubergine
- 0,75dlfinkornig bulgur (läs tips nedan)
- ½dlströbröd
- 1stägg
- 100gfetaost
- 2stpressade vitlöksklyftor
- 2tsktorkad oregano
- 2tsktorkad mynta
- salt och peppar
- Rapsolja till stekning
Så lagar du
TIPS! Du ska använda riktigt finkornig bulgur, den behöver du inte koka utan blanda den direkt i smeten. Bulgurn gör biffarna frasiga i konsistensen, om du inte hittar finkornig bulgur kan du ersätta det med ströbröd.
- Värm ugnen till 225°, ha gärna grillfunktion på om det finns en sådan på din ugn, annars kan du köra med över och undervärme.
- Nagga auberginerna med tre hack på varje aubergine, lägg på en plåt och grilla mitt ugnen i ca 25-30 min. tills auberginerna blir ordentligt grillade och mjuknar i mitten.
- Ta ut från ugnen, lägg i en bunke och täck med ett lock eller plast. Låt svettas och svalna en stund.
- Skala auberginerna och låt rinna av ordentligt i en sil. Pressa ur överflödig vätska från auberginen med händerna och lägg dem sedan på en skärbräda.
- Hacka auberginerna fint. Lägg i en bunke med resten av ingredienserna och blanda noga.
- Låt smeten stå och svälla i ca 10 min. Om smeten känns för lös kan du tillsätta mer bulgur eller ströbröd.
- Forma små biffar.
- Hetta upp olja i en stekpanna. Stek biffarna på medelhög värme ca 4-5 min på varje sida. Tänk på att inte vända biffarna för ofta när du steker, då kan dom lätt falla isär.
- Servera gärna med tsatsiki och en god sallad.