Runebergsbakelse

Ett fat med sex stycken runebergsbakelser

Publicerat:

Tillagningstid:

En runebergstårta är en bakelse som äts på Runebergsdagen den 5 februari i Finland. Men hur smakar den då? Tänk er blandningen mellan en mazarin och muffins toppad med hallon och dränkt i arrak. Smarrigt, eller hur?

Ingredienser

15portioner

  • 150 g
    smält smör
  • 100g
    ägg
  • 135g
    socker
  • 150g
    kaksmulor
  • 75g
    mandelmjöl
  • 90g
    vetemjöl
  • 7g
    bakpulver
  • 100g
    mjölk
  • bittermandelolja efter smak
  • 100g
    hallonsylt till dekorering

Sockerlag

  • 200g
    socker
  • 200g
    vatten
  • arrak efter smak

Glasyr

  • florsocker
  • vatten

Så lagar du

  1. Rör ihop alla ingredienser och fyll i silikonformar 
  2. Baka på 190°C i ca 15 minuter.  
  3. Låt kakorna svalna och dränk dem i sockerlagen som är smaksatt med arrak. 
  4. Dekorera bakelserna med en liten klick hallonsylt och spritsa ut glasyr runt hallonsylten. 


Glasyr

  1. Blanda florsocker och vatten till en bredbar konsistens som håller. Här finns inget angivet recept det handlar mer om att känna efter.

 

Njut!

Dela det här receptet med dina vänner!