Runebergsbakelse
Publicerat:
2025-01-30Tillagningstid:
En runebergstårta är en bakelse som äts på Runebergsdagen den 5 februari i Finland. Men hur smakar den då? Tänk er blandningen mellan en mazarin och muffins toppad med hallon och dränkt i arrak. Smarrigt, eller hur?
Ingredienser
15portioner
- 150 gsmält smör
- 100gägg
- 135gsocker
- 150gkaksmulor
- 75gmandelmjöl
- 90gvetemjöl
- 7gbakpulver
- 100gmjölk
- bittermandelolja efter smak
- 100ghallonsylt till dekorering
Sockerlag
- 200gsocker
- 200gvatten
- arrak efter smak
Glasyr
- florsocker
- vatten
Så lagar du
- Rör ihop alla ingredienser och fyll i silikonformar
- Baka på 190°C i ca 15 minuter.
- Låt kakorna svalna och dränk dem i sockerlagen som är smaksatt med arrak.
- Dekorera bakelserna med en liten klick hallonsylt och spritsa ut glasyr runt hallonsylten.
Glasyr
- Blanda florsocker och vatten till en bredbar konsistens som håller. Här finns inget angivet recept det handlar mer om att känna efter.
Njut!