Choklad- och rödbetskaka med kryddkokta rödbetor
Ingredienser
6 - 8portioner
- 200gsmör, plus extra för att smöra formen
- 250gkokta och skalade rödbetor
- 200gmörk choklad (70 % kakao)
- 4mskvarm espresso
- 135gvetemjöl
- 1tskbakpulver
- 3mskkakaopulver
- 5stägg, separerade
- 190gråsocker
Kryddkokta rödbetor
- 1-2rödbetor
- 3mskhonung
- 2-3ststjärnanis
- 1vaniljstång
- 1kanelstång
- 10stsvartpepparkorn
- 1dlvatten
Till servering
- 2dlcrème fraiche
Så lagar du
- Värm ugnen till 180 grader. Smörj en 20 cm kakform med lite smör och klä botten av formen med bakplåtspapper.
- Mixa rödbetorna i en matberedare till en grov puré.
- Smält chokladen i en skål hängande över en kastrull med varmt vatten, häll sedan i det varma kaffet med chokladen.
- Rör ner smöret i små bitar och låt mjukna. Ta av från värmen och låt svalna något.
- Sikta under tiden mjöl, bakpulver och kakao tillsammans i en skål och ställ åt sidan.
- Separera äggen. Vispa äggulorna i en skål tills de blir skummande. Rör ner äggen i choklad- och smörblandningen och vänd sedan ner rödbetan.
- Vispa äggvitorna tills det fortfarande bildas toppar när vispen tas bort. Vänd ner sockret.
- Vänd ner sockret och äggvitan i chokladblandningen och vänd sedan ner mjöl- och kakaoblandningen.
- Häll smeten i den förberedda formen och grädda i 35-40 minuter.
Låt svalna i formen och servera sedan med crème fraiche och kryddkokta rödbetor.
Kryddkokta rödbetor
Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödbetorna och skär ner dem i tärningar ca 1x1 cm.
Lägg tärningarna på ett bakplåtspapper och baka dem i ugnen ca 30 minuter.
Koka samman resterande ingredienser till en kraftig lag. Lägg de bakade rödbetorna i lagen och koka samman någon minut. Lagen får gärna koka in. Låt kallna.