Gratinerade musslor från Puglia

på en bädd av grovt salt ser vi skal med blåmusslor, toppade med smulor som rostats på toppen.

Publicerat:

Tillagningstid:

Musslor är billig, klimatsmart mat som smakar underbart. Här är musslorna först kokade hastigt och sedan gratinerade. Man kan också köpa musslor som är frysta i sitt skal för att laga denna lördagsfestliga rätt. Portionerna är räknade som plockportioner.

Ingredienser

8portioner

  • 1kg
    blåmusslor
  • 1dl
    vitt vin eller vatten
  • 1tsk
    salt
  • 100g
    panko/ströbröd
  • 75g
    finriven pecorino
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 1knippa(or)
    bladpersilja
  • 1nypa(or)
    chiliflakes, pepperoncini
  • salt

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 225 grader och grillvärme.
  2. Skölj musslorna under kallt vatten. Låt rinna av.
  3. Dra bort "skägget" på de musslor där det sticker ut. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.
  4. Koka upp vin (eller vatten) och en tesked salt i en kastrull. Lägg i musslorna och lägg på ett lock. Ångkoka musslorna på hög värme i någon minut tills de börjar öppna sig.
  5. Lyft ur musslorna. Sila buljongen och häll tillbaka den i kastrullen. Låt den sjuda och reducera något, medan du förbereder musslorna.
  6. Ta bort det tomma skalet och lägg musslorna i sitt skal på en plåt.
  7. Hacka vitlök och persilja. Blanda panko/ströbröd, ost, vitlök, chili och persilja. Tillsätt en sked av den nedkokta musselbuljongen och smaka av.
  8. Fördela brödsmulet över musslorna och ringla över lite olivolja.
  9. Gratinera musslorna i ugnen i 4. -5 minuter eller tills de fått lite färg. 
  10. Servera meddetsamma.

Dela det här receptet med dina vänner!