Gratinerade musslor från Puglia
Publicerat:
2025-01-10Tillagningstid:
Musslor är billig, klimatsmart mat som smakar underbart. Här är musslorna först kokade hastigt och sedan gratinerade. Man kan också köpa musslor som är frysta i sitt skal för att laga denna lördagsfestliga rätt. Portionerna är räknade som plockportioner.
Ingredienser
8portioner
- 1kgblåmusslor
- 1dlvitt vin eller vatten
- 1tsksalt
- 100gpanko/ströbröd
- 75gfinriven pecorino
- 2stvitlöksklyftor
- 1knippa(or)bladpersilja
- 1nypa(or)chiliflakes, pepperoncini
- salt
Så lagar du
- Sätt ugnen på 225 grader och grillvärme.
- Skölj musslorna under kallt vatten. Låt rinna av.
- Dra bort "skägget" på de musslor där det sticker ut. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.
- Koka upp vin (eller vatten) och en tesked salt i en kastrull. Lägg i musslorna och lägg på ett lock. Ångkoka musslorna på hög värme i någon minut tills de börjar öppna sig.
- Lyft ur musslorna. Sila buljongen och häll tillbaka den i kastrullen. Låt den sjuda och reducera något, medan du förbereder musslorna.
- Ta bort det tomma skalet och lägg musslorna i sitt skal på en plåt.
- Hacka vitlök och persilja. Blanda panko/ströbröd, ost, vitlök, chili och persilja. Tillsätt en sked av den nedkokta musselbuljongen och smaka av.
- Fördela brödsmulet över musslorna och ringla över lite olivolja.
- Gratinera musslorna i ugnen i 4. -5 minuter eller tills de fått lite färg.
- Servera meddetsamma.