Gratinerad brandade
Publicerat:
2025-01-10Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Brandade är en rätt med lång historia och görs traditionellt med torkad, saltad fisk som klippfisk eller baccalao. Här ersätter du med rimmad sej eller torsk och vispar ihop fisken med potatis till en läcker liten gratäng att breda på en skiva rostat bröd.
Ingredienser
4portioner
- 400gtorsk eller sej
Rimlag
- 1litervatten
- 1dlsalt
Brandade
- ett par timjankvistar
- 0,5stcitron
- 200gpotatis, t.ex. king Edward
- 3klyfta(or)vitlök
- 1dlolivolja
- 1-2dlmjölk
- 1tskrökt papprikapulver
- 0,5tskchiliflakes
- 1knippa(or)bladpersilja
- salt & peppar
Till servering
- Levain eller rågbröd
- pickles
Så lagar du
- Börja med att rimma fisken i ett par timmar. Koka upp vatten och salt och låt svalna innan du lägger i fiskfileerna och ställ in i kylskåp.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala potatisen och koka den tillsammans med 2 skalade vitlöksklyftor i ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk, slå av och ställ åt sidan.
- Låt den rimmade fisken rinna av och lägg i en liten kastrull, häll på mjölk så det nätt och jämnt täcker. Tillsätt några kvistar timjan och zestat skal från en halv citron.
- Låt fisken sjuda i ca 5 minuter. Ta ur fisken, sila och spara mjölken.
- Lägg i en bunke och mixa med en stavmixer. Tillsätt olivolja under mixning. Tillsätt även mjölk under mixning tills du har en slät, krämig konsistens.
- Mosa potatis och vitlöksklyftorna och rör ner i fiskkrämen. Hacka periljan fint och vänd ner.
- Krydda upp efter smak med paprika, chili, citronzest och citronsaft. Smaka av.
- Lägg upp krämen i en ugnsfast form och gratinera i ugnen i 5 – 10 minuter tills den fått gyllenbrun yta.
- Servera med rostat bröd och inlagda grönsaker.