Runebergstårta
![Ett fat med sex stycken runebergsbakelser](/recept/_next/image?url=https%3A%2F%2Fbackend.main-bvxea6i-nbs7p5fes6fzc.eu-5.platformsh.site%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fstyles%2Frecipe_image%2Fpublic%2F2025-01%2FRunebergsbakelse.jpg%3Fh%3Dab5f34af%26itok%3DB6JHQzVQ&w=3840&q=100)
Publicerat:
2025-01-30Tillagningstid:
En runebergstårta är en bakelse som traditionellt äts på Runebergsdagen den 5 februari i Finland. Den har fått sitt namn efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg, som påstås ha ätit en sådan bakelse dagligen. Men hur smakar den då? Tänk er blandningen mellan en mazarin och muffins toppad med hallon och dränkt i arrak. Smarrigt, eller hur?
Ingredienser
15portioner
- 150 gsmält smör
- 100gägg
- 135gsocker
- 150gkaksmulor
- 75gmandelmjöl
- 90gvetemjöl
- 7gbakpulver
- 100gmjölk
- bittermandelolja efter smak
- 100ghallonsylt till dekorering
Sockerlag
- 200gsocker
- 200gvatten
- arrak efter smak
Glasyr
- florsocker
- vatten
Så lagar du
- Rör ihop alla ingredienser och fyll i silikonformar
- Baka på 190°C i ca 15 minuter.
- Låt kakorna svalna och dränk dem i sockerlagen som är smaksatt med arrak.
- Dekorera bakelserna med en liten klick hallonsylt och spritsa ut glasyr runt hallonsylten.
Glasyr
- Blanda florsocker och vatten till en bredbar konsistens som håller. Här finns inget angivet recept det handlar mer om att känna efter.
Njut!