Honungskaka med karamelliserade äpplen

Ett fat med en brun mjuk kaka som ligger ner. Vid sidan av kakan ligger en stor klick grädde och karamelliserade äpplen.

Publicerat:

Tillagningstid:

Denna kryddiga kaka är superhärlig att äta nybakad och det är svårt att hålla sig borta men faktum är att den nästan är än bättre efter en dag.

Ingredienser

8portioner

Honungskakan

  • 1msk
    kaffe
  • 1msk
    svart te
  • 200ml
    kokande vatten
  • 2st
    ägg
  • 200ml
    rapsolja
  • 340g
    honung
  • 200g
    strösocker
  • 350g
    vetemjöl
  • 1tsk
    bikarbonat
  • 1tsk
    malen kanel
  • ½tsk
    mald ingefära
  • 1st
    kryddnejlika (krossad)

Karamelliserade äpplen

  • 3st
    äpplen
  • 1st
    citron (saft och cest)
  • 100g
    socker
  • 1tsk
    honung

Till servering

  • 2dl
    vispgrädde

Så lagar du

  1. Lägg kaffet och tepåsen i en skål och tillsätt det kokande vattnet, blanda väl och låt dra.
  2. Värm ugnen till 180 C 
  3. Smörj och klä en ca 26 cm stor kakform med bakplåtspapper.
  4. Vispa äggen luftigt, blanda med olja, honung och socker. 
  5. I en annan skål: Blanda vetemjöl, bikarbonat, kanel och kryddnejlika tillsammans. 
  6. Vänd ner mjölblandningen i äggen och sila i kaffe/te blandningen och vänd ihop. 
  7. Häll smeten i den klädda kakformen och grädda i 40-50 minuter, testa genom att sticka den med en pinne, den skall vara lätt fuktigt men inte klibbig. Ta ut och låta svalna lite före servering.

 

Karamelliserade äpplen

  1. Tärna ner äpplena grovt, pressa över citronsaften och tillsätt ett par remsor av skalet.
  2. Häll sockret och honungen i en liten kastrull med en skvätt vatten och sätt på medelvärme tills det börjar karamellisera sig. 
  3. Tillsätt äpplena och koka ihop tills äpplet mjuknat och täckts med kola.
  4. Servera kakan med de karamelliserade äpplena och lättvispad grädde.

Dela det här receptet med dina vänner!