Honungskaka med karamelliserade äpplen
![Ett fat med en brun mjuk kaka som ligger ner. Vid sidan av kakan ligger en stor klick grädde och karamelliserade äpplen.](/recept/_next/image?url=https%3A%2F%2Fbackend.main-bvxea6i-nbs7p5fes6fzc.eu-5.platformsh.site%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fstyles%2Frecipe_image%2Fpublic%2F2025-02%2FHonungskaka.jpg%3Fh%3D92229be0%26itok%3DmMGCDPtc&w=3840&q=100)
Publicerat:
2025-02-07Tillagningstid:
Denna kryddiga kaka är superhärlig att äta nybakad och det är svårt att hålla sig borta men faktum är att den nästan är än bättre efter en dag.
Ingredienser
8portioner
Honungskakan
- 1mskkaffe
- 1msksvart te
- 200mlkokande vatten
- 2stägg
- 200mlrapsolja
- 340ghonung
- 200gströsocker
- 350gvetemjöl
- 1tskbikarbonat
- 1tskmalen kanel
- ½tskmald ingefära
- 1stkryddnejlika (krossad)
Karamelliserade äpplen
- 3stäpplen
- 1stcitron (saft och cest)
- 100gsocker
- 1tskhonung
Till servering
- 2dlvispgrädde
Så lagar du
- Lägg kaffet och tepåsen i en skål och tillsätt det kokande vattnet, blanda väl och låt dra.
- Värm ugnen till 180 C
- Smörj och klä en ca 26 cm stor kakform med bakplåtspapper.
- Vispa äggen luftigt, blanda med olja, honung och socker.
- I en annan skål: Blanda vetemjöl, bikarbonat, kanel och kryddnejlika tillsammans.
- Vänd ner mjölblandningen i äggen och sila i kaffe/te blandningen och vänd ihop.
- Häll smeten i den klädda kakformen och grädda i 40-50 minuter, testa genom att sticka den med en pinne, den skall vara lätt fuktigt men inte klibbig. Ta ut och låta svalna lite före servering.
Karamelliserade äpplen
- Tärna ner äpplena grovt, pressa över citronsaften och tillsätt ett par remsor av skalet.
- Häll sockret och honungen i en liten kastrull med en skvätt vatten och sätt på medelvärme tills det börjar karamellisera sig.
- Tillsätt äpplena och koka ihop tills äpplet mjuknat och täckts med kola.
- Servera kakan med de karamelliserade äpplena och lättvispad grädde.