Gnudi med gulbetor och färsk majs
Publicerat:
2024-09-03Gnudi är en traditionell bondrätt från Toscana. Den är också känd som ”naken ravioli", serveras här lite rustikt och bonnigt med gulbetor och majsbuljong.
Ingredienser
4portioner
- 150gparmesanost, färskriven
- 250gricotta
- 0,5krmsalt
- svartpeppar, ur kvarn
- 0,5stcest från citron
- muskotnöt
- 300gdurumvetemjöl
Buljong
- 1gul lök
- 2-3gulbetor
- 1majskolv (kan ersättas med 1 burk majskorn)
- 1buljongtärning
- 1,5dlvitt vin
- 1vitlöksklyfta
- 3dlvatten
- 1mskrapsolja
- 1msksmör
Så lagar du
Gnudi:
- Rör ihop parmesan och ricotta till en fast kräm. Krydda med finriven muskot, citroncest, salt och peppar.
- Täck bottnen av en form med hälften av durumvetemjölet. Rulla små bollar av ostmassan och lägg i formen. Täck sedan alltsammans med resten av mjölet.
- Låt formen stå oövertäckta i kylen 5-6 timmar, men gärna över natten, för att Gnudin ska torka ordentligt så att det bildas en torr mjölhinna runt smeten.
- Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 2–3 tsk salt. Ta försiktigt upp Gnudin ur formen och skaka av överflödigt mjöl. Koka Gnudin i 2−3 minuter.
Buljongen:
- Skala och finhacka lök, vitlök. Skrubba gulbetorna ordentligt och tärna i 0,5 cm kuber.
- Skala majskolven och frigör korna från kolven med vass kniv.
- Hetta upp oljan i en gryta och börja med att sätta lite färg på majskornen, gå ner med gulbetan och lök/vitlökshacket.
- Fräs några minuter så löken börjar mjukna och häll på vinet.
- Koka ner vinet i 1-2 minuter och häll sedan på vatten och buljongtärning.
- Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Tips!
Har du turen att laga rätten på färska gulbetor med blast så kan du med fördel skölja och använda även blasten till buljongen och bara tillsätta den mot slutet.