Goan fish curry
Publicerat:
2024-03-11Den här rätten från Goa har en ljuvlig slät sås som är en mix av söt kokos, syrlig tamarind och lite hetta från chili. Försök hitta en bra balans mellan sött, salt och syrligt när du smakar av. Det blir fantastiskt gott!
Ingredienser
4portioner
- 400gtorsk, sej eller annan fast fisk
- 0,5tskgurkmeja
- 1msktamarindpasta el två torkade frukter
- 4mskrapsolja
- 1tskspiskummin hel
- 2gula lökar, hackade
- 1mskingefära, färsk riven
- 1röd chili, färsk hackad
- 1tskchilipulver
- 4msktomatpuré
- 1paketkokosmjölk
- 2-3dlvatten
- salt
Så lagar du
- Dela fisken i bitar cirka 3x3 cm.
- Gnid in med ½ tsk gurkmeja och en nypa salt. Ställ åt sidan.
- Om du har torkade tamarindfrukter, lägg dem i 1 dl vatten.
- Hetta upp olja i en gryta och lägg i spiskummin. När den börjar dofta, häller du i lök, ingefära och chili. Salta lite och stek i 5-10 minuter, tills löken är väl genomstekt.
- Tillsätt resten av kryddorna. Fräs med löken några varv, tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare någon minut.
- Häll i kokosmjölken, koka i 10 minuter. Mixa såsen slät.
- Om du har torkad tamarind kramar du ur frukterna som blötts upp i vattnet, slänger dem och häller tamarind vattnet i grytan. Om du har tamarindpasta tillsätter du den.
- Späd såsen med lite vatten om den är för tjock. Smaka av med salt.
- Lägg i fisken och koka på svag värme i några minuter eller tills den precis är genomkokt. Servera med kryddris och en mango- och avokado chutney.