Egyptisk koshari

Koshari

Publicerat:

Tillagningstid:

Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern Cecilia Uddén äter så gott som alltid koshari på restaurang, eftersom den serveras överallt. Koshari är en av de vanligaste maträtterna i Egypten, och är en blandning av ris, linser, kikärtor och makaroner som toppas med tomatsås och knaperstekt lök. Det här är Malin Mendels tolkning av receptet, som lätt går att laga i ett svenskt kök.

Ingredienser

4portioner

Ris och linser

  • 1st
    gul lök
  • 2msk
    rapsolja
  • 2dl
    röda linser
  • 2dl
    basmatiris
  • 1tärning(ar)
    buljong
  • 1msk
    smör
  • salt och peppar
  • 1paket
    krossad tomat (ca 380g)
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1msk
    rapsolja
  • 2msk
    smör
  • 1tsk
    malen spiskummin
  • 1tsk
    chili flakes
  • 1tsk
    tomatpuré
  • 1tärning(ar)
    buljong
  • 1tsk
    socker
  • salt och peppar

Dessutom

  • 5dl
    kokta makaroner
  • 400g
    kokta kikärtor
  • 1msk
    rapsolja

Så lagar du

  1. Skiva löken i strimlor och stek i olja tills väl brynt. Ta upp löken med en hålslev och låt oljan vara kvar i pannan. 
  2. Tvätta riset och linserna och låt ligga i vatten i cirka en halvtimma var för sig.
  3. Koka upp vatten med buljongtärning, blanda i oljan från den stekta löken, smör, salt och peppar. Rör om och häll över hälften av vätskan i en annan kastrull. Koka linser och ris på låg värme under lock var för sig i cirka 10 minuter, tills ris och linser är mjuka. Späd med mer vatten om det blir för torrt.
  4. Gör under tiden tomatsåsen. Finhacka vitlöken och fräs i olja och smör på medelvärme. 
  5. Häll i spiskummin och chili flakes, fräs några sekunder, sedan i med tomatpurén som du också fräser i några sekunder. 
  6. Häll i  övriga ingredienser låt koka under lock i ca 20-30 min. Rör om då och då.  
  7. Värm kikärtorna i en kastrull i olja, salta lite. 
  8. Lägg upp riset, garnera med kikärtorna och makaronerna. Avsluta med tomatsåsen och den stekta löken. 

Dela det här receptet med dina vänner!