Egyptisk koshari
Publicerat:
2024-06-25Tillagningstid:
Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern Cecilia Uddén äter så gott som alltid koshari på restaurang, eftersom den serveras överallt. Koshari är en av de vanligaste maträtterna i Egypten, och är en blandning av ris, linser, kikärtor och makaroner som toppas med tomatsås och knaperstekt lök. Det här är Malin Mendels tolkning av receptet, som lätt går att laga i ett svenskt kök.
Ingredienser
4portioner
Ris och linser
- 1stgul lök
- 2mskrapsolja
- 2dlröda linser
- 2dlbasmatiris
- 1tärning(ar)buljong
- 1msksmör
- salt och peppar
- 1paketkrossad tomat (ca 380g)
- 1klyfta(or)vitlök
- 1mskrapsolja
- 2msksmör
- 1tskmalen spiskummin
- 1tskchili flakes
- 1tsktomatpuré
- 1tärning(ar)buljong
- 1tsksocker
- salt och peppar
Dessutom
- 5dlkokta makaroner
- 400gkokta kikärtor
- 1mskrapsolja
Så lagar du
- Skiva löken i strimlor och stek i olja tills väl brynt. Ta upp löken med en hålslev och låt oljan vara kvar i pannan.
- Tvätta riset och linserna och låt ligga i vatten i cirka en halvtimma var för sig.
- Koka upp vatten med buljongtärning, blanda i oljan från den stekta löken, smör, salt och peppar. Rör om och häll över hälften av vätskan i en annan kastrull. Koka linser och ris på låg värme under lock var för sig i cirka 10 minuter, tills ris och linser är mjuka. Späd med mer vatten om det blir för torrt.
- Gör under tiden tomatsåsen. Finhacka vitlöken och fräs i olja och smör på medelvärme.
- Häll i spiskummin och chili flakes, fräs några sekunder, sedan i med tomatpurén som du också fräser i några sekunder.
- Häll i övriga ingredienser låt koka under lock i ca 20-30 min. Rör om då och då.
- Värm kikärtorna i en kastrull i olja, salta lite.
- Lägg upp riset, garnera med kikärtorna och makaronerna. Avsluta med tomatsåsen och den stekta löken.