Borsjtj – rödbetssoppa
Publicerat:
2024-07-02Tillagningstid:
SVT:s Ukraina-korrespondent Elin Jönssons recept på rödbetssoppa utgår från den traditionella ukrainska rödbetssoppan borsjtj. Men det finns oräkneliga varianter denna soppa, som Elin lagar med Malin Mendel.
Ingredienser
4portioner
- 6stråa rödbetor
- 2stgula lökar
- 1stmorot
- 250gvitkål
- 2msksmör eller rapsolja
- 1½litervatten
- 3tärning(ar)grönsaksbuljong
- 1krmsvartpeppar
- 1tskpaprikapulver
- 1tskchilipulver
- 1stlagerblad
- 1strökt päron (kan uteslutas)
- 1dlhackad persilja (eller andra örter)
- 1mskvinäger
- salt och peppar
Så lagar du
- Skala rödbetor, lök och morot, ansa vitkålen.
- Grovriv alla grönsakerna, utom en av rödbetorna.
- Hetta upp smör eller olja i en gryta. Lägg i och fräs strimlorna ett par minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar, paprikapulver, chilipulver, lagerblad, vinäger och Koka allt under lock på svag värme, 20-30 min.
- Finriv den sista rödbetan och tillsätt strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd. Smaka av med lite vinäger, salt och peppar.