Borsjtj – rödbetssoppa

Borsjtj

Publicerat:

Tillagningstid:

SVT:s Ukraina-korrespondent Elin Jönssons recept på rödbetssoppa utgår från den traditionella ukrainska rödbetssoppan borsjtj. Men det finns oräkneliga varianter denna soppa, som Elin lagar med Malin Mendel.

Ingredienser

4portioner

  • 6st
    råa rödbetor
  • 2st
    gula lökar
  • 1st
    morot
  • 250g
    vitkål
  • 2msk
    smör eller rapsolja
  • liter
    vatten
  • 3tärning(ar)
    grönsaksbuljong
  • 1krm
    svartpeppar
  • 1tsk
    paprikapulver
  • 1tsk
    chilipulver
  • 1st
    lagerblad
  • 1st
    rökt päron (kan uteslutas)
  • 1dl
    hackad persilja (eller andra örter)
  • 1msk
    vinäger
  • salt och peppar

Så lagar du

  1. Skala rödbetor, lök och morot, ansa vitkålen.
  2. Grovriv alla grönsakerna, utom en av rödbetorna.
  3. Hetta upp smör eller olja i en gryta. Lägg i och fräs strimlorna ett par minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar, paprikapulver, chilipulver, lagerblad, vinäger och Koka allt under lock på svag värme, 20-30 min.
  4. Finriv den sista rödbetan och tillsätt strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd. Smaka av med lite vinäger, salt och peppar.

Dela det här receptet med dina vänner!