Chicken tikka masala

Chicken tikka masala

Publicerat:

Den vanligaste rätten i Storbritannien som Katrine Kielos och Malin Mendel får se tillagas i köket på en indisk restaurang i London. Mycket av det vi äter på indiska restauranger i Sverige har kommit hit via Storbritannien, och idag finns otaliga tolkningar på Chicken tikka masala. Utmärkande brukar vara att den görs på filébitar som marineras och grillats, för att sedan läggas i en mild sås. Men när man lagar sin egen kan man själv bestämma kryddnivå.

Ingredienser

4portioner

  • blötlagda träspett, eller grillspett av metall
  • 600g
    kycklingfiléer, delade i 2 cm stora bitar

Marinad

  • 1dl
    turkisk yoghurt
  • 1msk
    finriven ingefära
  • 1klyfta(or)
    vitlök, pressad
  • 2msk
    citronsaft
  • ½tsk
    gurkmeja
  • 1tsk
    garam masala
  • 1tsk
    malen spiskummin
  • 1msk
    röd chili- eller paprikapulver
  • 1tsk
    nymalen svartpeppar
  • 1tsk
    salt
  • några droppar röd matlagningsfärg (kan uteslutas)
  • 2msk
    rapsolja eller senapsolja

Sås

  • 3msk
    rapsolja
  • 1st
    rödlök, tunt skivad
  • 1st
    gul lök, tunt skivad
  • 1-3klyfta(or)
    vitlök, hackade
  • 1msk
    färsk ingefära, riven
  • 1st
    grön chili, hackad
  • 1tsk
    malen spiskummin
  • 1tsk
    malen koriander
  • 1tsk
    chili- eller paprikapulver
  • 1tsk
    garam masala
  • 1tsk
    grillkrydda
  • 1msk
    grovkornig senap
  • 1paket
    krossade tomater
  • 1dl
    rostade nötter, tex cashew
  • dl
    vatten
  • ½tärning(ar)
    kycklingbuljong
  • 1dl
    turkisk yoghurt
  • 1-2tsk
    socker
  • salt

Så lagar du

  1. Mixa ingredienserna till marinaden i en mixer eller med stavmixer. Blanda med kycklingbitarna, och marinera i minst 30 minuter - men gärna länge till exempel över natten.
  2. Hetta upp olja i en gryta och fräs lök, vitlök, ingefära och chili tills löken är väl brynt. 
  3. Häll i alla malda kryddor. Fräs i ytterligare några minuter under omrörning. Tillsätt senap och stek någon minut till. 
  4. Rör i tomatkross, vatten, buljongtärning, socker och lite salt. Häll i det mesta av cashewnötterna, spara några till garnering. Låt puttra i 20 - 30 min. Späd med mer vatten om såsen blir för tjock. 
  5. Under tiden trär du kycklingbitarna på spett och grillar dem hastigt på en grill eller i ugn på 275 grader. Eller steker dem i stekpanna i lite olja. 
  6. Tillsätt yoghurt i såsen och mixa den slät. Smaka av med salt och ev lite mer socker. 
  7. Lägg kycklingbitarna i såsen och strössla lite nötter ovanpå.

Dela det här receptet med dina vänner!