Chicken tikka masala
Publicerat:
2024-07-23Den vanligaste rätten i Storbritannien som Katrine Kielos och Malin Mendel får se tillagas i köket på en indisk restaurang i London. Mycket av det vi äter på indiska restauranger i Sverige har kommit hit via Storbritannien, och idag finns otaliga tolkningar på Chicken tikka masala. Utmärkande brukar vara att den görs på filébitar som marineras och grillats, för att sedan läggas i en mild sås. Men när man lagar sin egen kan man själv bestämma kryddnivå.
Ingredienser
4portioner
- blötlagda träspett, eller grillspett av metall
- 600gkycklingfiléer, delade i 2 cm stora bitar
Marinad
- 1dlturkisk yoghurt
- 1mskfinriven ingefära
- 1klyfta(or)vitlök, pressad
- 2mskcitronsaft
- ½tskgurkmeja
- 1tskgaram masala
- 1tskmalen spiskummin
- 1mskröd chili- eller paprikapulver
- 1tsknymalen svartpeppar
- 1tsksalt
- några droppar röd matlagningsfärg (kan uteslutas)
- 2mskrapsolja eller senapsolja
Sås
- 3mskrapsolja
- 1strödlök, tunt skivad
- 1stgul lök, tunt skivad
- 1-3klyfta(or)vitlök, hackade
- 1mskfärsk ingefära, riven
- 1stgrön chili, hackad
- 1tskmalen spiskummin
- 1tskmalen koriander
- 1tskchili- eller paprikapulver
- 1tskgaram masala
- 1tskgrillkrydda
- 1mskgrovkornig senap
- 1paketkrossade tomater
- 1dlrostade nötter, tex cashew
- 2½dlvatten
- ½tärning(ar)kycklingbuljong
- 1dlturkisk yoghurt
- 1-2tsksocker
- salt
Så lagar du
- Mixa ingredienserna till marinaden i en mixer eller med stavmixer. Blanda med kycklingbitarna, och marinera i minst 30 minuter - men gärna länge till exempel över natten.
- Hetta upp olja i en gryta och fräs lök, vitlök, ingefära och chili tills löken är väl brynt.
- Häll i alla malda kryddor. Fräs i ytterligare några minuter under omrörning. Tillsätt senap och stek någon minut till.
- Rör i tomatkross, vatten, buljongtärning, socker och lite salt. Häll i det mesta av cashewnötterna, spara några till garnering. Låt puttra i 20 - 30 min. Späd med mer vatten om såsen blir för tjock.
- Under tiden trär du kycklingbitarna på spett och grillar dem hastigt på en grill eller i ugn på 275 grader. Eller steker dem i stekpanna i lite olja.
- Tillsätt yoghurt i såsen och mixa den slät. Smaka av med salt och ev lite mer socker.
- Lägg kycklingbitarna i såsen och strössla lite nötter ovanpå.