Kuku Paka - indisk afrikansk kycklinggryta
Publicerat:
2024-07-16Indisk mat är vanligt i Östafrika och i curryn Kuku Paka hittar SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås och Indienkorrespondenten Malin Mendel en gemensam maträtt med kokos och indiska kryddor.
Ingredienser
4portioner
- 1sthel kyckling, i delar
Marinad
- 4mskolja
- 1tskgurkmeja
- 1tskmalen spiskummin
- 1tskmalen koriander
- 1tskchilipulver
- salt
Sås
- 4stlökar
- 1klyfta(or)vitlök
- 1mskingefära, riven
- 1tskgurkmeja
- 1tskmalen spiskummin
- 1tskmalen koriander
- 1tskchilipulver
- 3sttomater
- 1paketkokosmjölk (250g)
- 1knippa(or)koriander
- 1stlime
- 1-3tsksocker
- salt
Så lagar du
- Blanda till marinaden och gnid in kycklingdelarna. Låt stå i några timmar eller ännu hellre över natten.
- Grilla kycklingen.
Sås
- Fräs lök, vitlök, chili och ingefära till löken är väl brynt.
- Pudra över de malda kryddorna och fräs ihop med löken i en minut.
- Tillsätt tomater och kokosmjöl, salta lite och låt koka ihop i tio minuter.
- Smaka av med socker, salt och lime tills det är en bra balans.
- Lägg den grillade kycklingen i såsen och låt den ligga några minuter gärna längre innan servering. Grytan är ännu godare dagen efter och kan med fördel lagas i förväg.
- Strössla över koriander precis inna serveringen. Ät med ris eller tunna mjuka bröd.