Kuku Paka - indisk afrikansk kycklinggryta

Kuku Paka - indisk afrikansk kycklinggryta

Publicerat:

Indisk mat är vanligt i Östafrika och i curryn Kuku Paka hittar SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås och Indienkorrespondenten Malin Mendel en gemensam maträtt med kokos och indiska kryddor.

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    hel kyckling, i delar

Marinad

  • 4msk
    olja
  • 1tsk
    gurkmeja
  • 1tsk
    malen spiskummin
  • 1tsk
    malen koriander
  • 1tsk
    chilipulver
  • salt

Sås

  • 4st
    lökar
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1msk
    ingefära, riven
  • 1tsk
    gurkmeja
  • 1tsk
    malen spiskummin
  • 1tsk
    malen koriander
  • 1tsk
    chilipulver
  • 3st
    tomater
  • 1paket
    kokosmjölk (250g)
  • 1knippa(or)
    koriander
  • 1st
    lime
  • 1-3tsk
    socker
  • salt

Så lagar du

  1. Blanda till marinaden och gnid in kycklingdelarna. Låt stå i några timmar eller ännu hellre över natten.
  2. Grilla kycklingen.

Sås

  1. Fräs lök, vitlök, chili och ingefära till löken är väl brynt. 
  2. Pudra över de malda kryddorna och fräs ihop med löken i en minut.
  3. Tillsätt tomater och kokosmjöl, salta lite och låt koka ihop i tio minuter.
  4. Smaka av med socker, salt och lime tills det är en bra balans. 
  5. Lägg den grillade kycklingen i såsen och låt den ligga några minuter gärna längre innan servering. Grytan är ännu godare dagen efter och kan med fördel lagas i förväg.
  6. Strössla över koriander precis inna serveringen. Ät med ris eller tunna mjuka bröd.

Dela det här receptet med dina vänner!