Gustafs prinsesstårta med extra allt
Publicerat:
2016-09-15Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Tårtbotten
- 135gägg
- 80gströsocker
- 30gpotatisstärkelse
- 40gvetemjöl
- 3gbakpulver
Hallonsylt
- 125ghallon
- 60gströsocker
- 1tskcitronsaft
Vaniljkräm
- 150ggrädde
- 1stskrapad vaniljstång
- 1stäggula
- 15gströsocker
- 10gsmör
- 10gmaizena
Sötad grädde
- 1500ggrädde
- 20gströsocker
Dekor
- ca 200gmarsipan (köps färdig)
Så lagar du
Tårtbotten
1. Sätt ugnen på 175 grader. Värm ägg och socker till 50 grader under vispning. Vispa sedan blandningen till den uppnått sin dubbla volym i en blandare.
2. Sikta de torra ingredienserna och vänd ned dem försiktigt i äggskummet. Häll i en form och grädda i cirka 25 minuter.
3. Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt kallna. Dela kakan i tre bottnar.
Hallonsylt
1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och koka på hög temperatur. Rör om så inget fastnar i botten. Kolla temperaturen, när sylten når 104-106 grader är den klar.
2. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan in i kyl.
Vaniljkräm
1. Gör ett uppkok på grädde och vaniljstång.
2. Vispa ihop äggula, socker och maizena till en slät smet. Tillsätt grädd/vaniljblandningen till smeten, vispa väl. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills den första bubblan visar sig.
3. Sila krämen och tillsätt därefter smöret och rör runt tills smöret har smält. Låt krämen svalna.
Sötad grädde
1. Tillsätt sockret till grädden och vispa till ett fast skum.
Ihopläggning av tårtan
1. Lägg en av bottnarna på en tallrik. Stryk ut hallonsylten. Spritsa ut en tredjedel av din grädde ovanpå hallonen.
2. Lägg på en till botten. Stryk ut vaniljkrämen.
3. Lägg på den sista utav bottnarna och stryk ut med grädde. Stryk upp kanterna med lite utav grädden och klä tårtan i marsipan.
4. Dekorera med en marsipanros och florsocker.