Hasselbacksrotfrukter

På ett grönt fat ligger en halv butternut pumpa, en sötpotatis, en rödbeta, två palsternackor och en morot. Alla är skivade som hasselbackspotatis och är märkbart mjuka från att blivit tillagade i ugnen.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Mixa rotfrukterna fritt efter smak.

Ingredienser

6portioner

  • 0,5st
    butternutpumpa
  • 1st
    rödbetor
  • 1st
    morötter
  • 2st
    palsternacka
  • 1st
    sötpotatis
  • 75g
    smör
  • 3msk
    olivolja
  • 3msk
    färska, hackade örter efter smak (eller 1 msk torkade)
  • 1st
    citron, bara zest
  • 3msk
    honung eller sirap
  • 2,5tsk
    örtsalt (eller 2 tsk salt)
  • svartpeppar

Så lagar du

  1. Skala alla rotfrukter, pumpan och sötpotatis. Dela butternutpumpan i mitten och kärna ur. Resten av grönsakerna behåller du hela. 
  2. Lägg två träslevar eller chopsticks på sidorna av rotfrukterna. Detta gör du får att undvika att skära helt genom rotfrukterna med kniven. Skär tunna skåror på pumpan, sötpotatisen och rotfrukterna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Smält smör i en liten kastrull. 
  4. Dra bort från värmen och tillsätt sedan honung/sirap, zest från 1 citron, örter, örtsalt/salt och svartpeppar. Blanda noga och pensla sedan alla grönsaker på plåten. 
  5. Tillaga mitt i ugnen i ca 35-40 min, tills grönsakerna mjuknar. 
    Servera med valfritt tillbehör.

Dela det här receptet med dina vänner!