Hasselbacksrotfrukter
Publicerat:
2024-10-22Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Mixa rotfrukterna fritt efter smak.
Ingredienser
6portioner
- 0,5stbutternutpumpa
- 1strödbetor
- 1stmorötter
- 2stpalsternacka
- 1stsötpotatis
- 75gsmör
- 3mskolivolja
- 3mskfärska, hackade örter efter smak (eller 1 msk torkade)
- 1stcitron, bara zest
- 3mskhonung eller sirap
- 2,5tskörtsalt (eller 2 tsk salt)
- svartpeppar
Så lagar du
- Skala alla rotfrukter, pumpan och sötpotatis. Dela butternutpumpan i mitten och kärna ur. Resten av grönsakerna behåller du hela.
- Lägg två träslevar eller chopsticks på sidorna av rotfrukterna. Detta gör du får att undvika att skära helt genom rotfrukterna med kniven. Skär tunna skåror på pumpan, sötpotatisen och rotfrukterna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Smält smör i en liten kastrull.
- Dra bort från värmen och tillsätt sedan honung/sirap, zest från 1 citron, örter, örtsalt/salt och svartpeppar. Blanda noga och pensla sedan alla grönsaker på plåten.
- Tillaga mitt i ugnen i ca 35-40 min, tills grönsakerna mjuknar.
Servera med valfritt tillbehör.