Italiensk torta pasqualina med ricotta

En paj i en vit pajform på en gul servett

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här en klassisk italiensk påskpaj som är god att äta som den är eller som en del av en påskbuffé. Går fint förbereda någon dag i förväg så kan man bara försiktigt värma på pajen innan servering. Här kan man använda sig av nässlor eller kirskål på våren men bladspenat går precis lika bra.

Ingredienser

6portioner

  • 1
    gul lök
  • 3
    stora vitlöksklyftor
  • 300g
    färsk bladspenat eller nässlor
  • ½dl
    olivolja
  • ½kruk(or)
    timjan
  • ½
    muskotnöt, riven
  • 1
    citron, rivet skal
  • salt och peppar
  • 80g
    parmesan, riven
  • 250g
    ricotta
  • 5
    ägg
  • 1
    ägg (uppvispat, för att pensla med)
  • 2paket
    smördeg, färsk i rulle à 265 g

Så lagar du

Tips!

Om du använder nässlor: tvätta noga och förväll dem en kort stund i kokande vatten. Ta upp, låt svalna och krama sedan ut så mycket vätska som möjligt med händerna. Hacka grovt.

1. Hacka lök och vitlök fint och fräs mjuk i olja.

2. Tillsätt spenat eller nässlor och finhackad timjan och låt fräsa med tills det gröna blivit helt mjukt och allt gått samman. Det tar ett par minuter under omrörning. Låt svalna något och tillsätt ricotta, riven parmesan, finriven muskotnöt och citronskal. Smaka av med salt och peppar.

3. Smörj en pajform och klä botten med ena paketet med smördeg. Låt överflödig smördeg hänga över kanterna till att börja med.

4. Fyll pajformen med ostblandningen och gör 3-5 urgröpningar i fyllningen, ett par cm djupa. Knäck ett ägg i varje urgröpning. Täck med det andra paketet smördeg och nyp ihop täcke och botten utmed kanterna med en gaffel. Skär bort överflödig smördeg som hänger utanför. Använd en vass kniv att skåra ett par cm långa snitt i pajtäcket runt om.

5. Pensla allt med lätt uppvispat ägg och grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter tills pajen har blivit gyllenbrun.

Låt gärna stå i någon timma innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!