Smulpaj med skördegrönt

smulbergspaj

Publicerat:

Tillagningstid:

Frasig god smuldeg på toppen av grönsakspajen i stället för pajdeg i botten.

Ingredienser

4 - 6portioner

Tomatsås

  • 2st
    auberginer (ca 500-600g)
  • 1st
    squash (ca 300g)
  • 1,5tsk
    salt
  • 1st
    stor gul lök eller 2 mindre (ca 100g)
  • 2st
    klyftor vitlök
  • 1st
    stor röd paprika (ca 250g)
  • 1burk(ar)
    coctailtomater (ca 400g)
  • 0,5kruk(or)
    basilika
  • 1st
    scamorza, rökt mozzarella (250 g)
  • salt och nymald svartpeppar
  • olivolja till stekning

Smuldeg

  • 2dl
    fullkornsdinkel
  • 75g
    smör
  • 50g
    riven parmesan

Tillbehör

  • blandad sallad
  • bröd

Så lagar du

1. Ansa och skär aubergine och squash i bitar, inte alltför små. Lägg dem i en skål och blanda med salt. Låt dem stå minst 30 minuter, men gärna lite längre.

2. Finhacka löken. Skär paprikan i bitar. Fräs först löken i olivolja tills den börjar mjukna tillsätt sedan paprikabitarna och låt dem fräsa med tills löken är helt mjuk. Låt pressad vitlök fräsa med mot slutet. Häll över tomaterna och basilikablad och låt koka utan lock ca 10 minuter.

3. Sätt ugnen på 225°.

4. Häll över squash- och auberginebitarna i ett durkslag och pressa ur vätskan. Stek dem i olivolja i het panna tills de börjar ta färg. Flytta sedan över dem i en pajform eller annan ugnsform.

5. Skär scamorzan i tärningar och strö den över aubergine- och squashbitarna.

6. Smaka av tomatsåsen med peppar och lite salt, tänk på att det är sälta i osten och de saltade grönsaker. Häll såsen över osten och grönsakerna.

7. Smuldeg: Häll mjölet i en bunke och finfördela smöret och osten däri till en smulig deg. Fördela den över tomatsåsen. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter tills degen fått fin färg. Servera med bröd och en sallad.

Dela det här receptet med dina vänner!