Smulpaj med skördegrönt
Publicerat:
2023-08-29Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
Tomatsås
- 2stauberginer (ca 500-600g)
- 1stsquash (ca 300g)
- 1,5tsksalt
- 1ststor gul lök eller 2 mindre (ca 100g)
- 2stklyftor vitlök
- 1ststor röd paprika (ca 250g)
- 1burk(ar)coctailtomater (ca 400g)
- 0,5kruk(or)basilika
- 1stscamorza, rökt mozzarella (250 g)
- salt och nymald svartpeppar
- olivolja till stekning
Smuldeg
- 2dlfullkornsdinkel
- 75gsmör
- 50griven parmesan
Tillbehör
- blandad sallad
- bröd
Så lagar du
1. Ansa och skär aubergine och squash i bitar, inte alltför små. Lägg dem i en skål och blanda med salt. Låt dem stå minst 30 minuter, men gärna lite längre.
2. Finhacka löken. Skär paprikan i bitar. Fräs först löken i olivolja tills den börjar mjukna tillsätt sedan paprikabitarna och låt dem fräsa med tills löken är helt mjuk. Låt pressad vitlök fräsa med mot slutet. Häll över tomaterna och basilikablad och låt koka utan lock ca 10 minuter.
3. Sätt ugnen på 225°.
4. Häll över squash- och auberginebitarna i ett durkslag och pressa ur vätskan. Stek dem i olivolja i het panna tills de börjar ta färg. Flytta sedan över dem i en pajform eller annan ugnsform.
5. Skär scamorzan i tärningar och strö den över aubergine- och squashbitarna.
6. Smaka av tomatsåsen med peppar och lite salt, tänk på att det är sälta i osten och de saltade grönsaker. Häll såsen över osten och grönsakerna.
7. Smuldeg: Häll mjölet i en bunke och finfördela smöret och osten däri till en smulig deg. Fördela den över tomatsåsen. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter tills degen fått fin färg. Servera med bröd och en sallad.