Pandoro med tiramisukräm, körsbärskompott och kaffeglasyr

På ett glasfat står det staplat 6 våningar med tårtbottnar, vi ser en kaffeglasyr som rinner från toppen och ner, varje tårtbotten är formad likt en stjärna och spetsarna går omlott. på varje spets ligger ett inlagt körsbär, överst på tårtan ser vi rostade hasselnötter. Tårtan är pudrad med florsocker.

Publicerat:

Tillagningstid:

Gör en festlig tårta med goda smaker av den italienska julkakan pandoro. Pandoro är ett måste på det italienska julbordet och avnjuts ofta precis som den är men varför inte passa på och göra en riktigt festlig, härlig festtårta av kakan. Fyll med god kräm och kompott. Den här versionen lånar smakerna från efterrätten tiramisu.

Ingredienser

10 - 12portioner

  • 1st
    pandoro – det går också fint att baka en tårtbotten (se tidigare recept)

Tiramisukräm

  • 4st
    ägg
  • 2dl
    strösocker
  • 0,5dl
    marsalavin
  • 250g
    mascarpone (rumstempererad)
  • 1st
    apelsin, skalet

Körsbärskompott

  • 225g
    frysta körsbär
  • 1dl
    strösocker
  • 1nypa(or)
    vaniljsocker

Kaffeglasyr

  • 2msk
    espressokaffe
  • 4dl
    florsocker

Topping

  • 1dl
    rostade hasselnötter
  • inlagda körsbär

Så lagar du

  1. Börja med att göra mascarponekrämen:
  2. Dela äggvitorna från gulorna.
  3. Vispa äggulor och socker till en tjock kräm.
  4. Blanda mascarpone och marsala och vänd i äggkrämen och smaksätt med rivet apelsinskal. Ställ kallt.
  5. Gör körsbärskompott. Koka upp körsbär och socker. Sänk värmen och låt sjuda i ca 10 minuter
  6. Skär pandoro i jämna, diagonala skivor – ca 6 – 7 stycken
  7. Bred ut mascarponekrämen och körsbär
  8. Lägg skivorna omlott så du får många spetsar och en ”grantårta”.
  9. Blanda florsocker med kallt espressokaffe.
  10. Ringla glasyren över tårtan. 
  11. Garnera med hackade rostade hasselnötter och inlagda körsbär eller cocktailbär.

Dela det här receptet med dina vänner!