Pandoro med tiramisukräm, körsbärskompott och kaffeglasyr
Publicerat:
2024-12-18Tillagningstid:
Gör en festlig tårta med goda smaker av den italienska julkakan pandoro. Pandoro är ett måste på det italienska julbordet och avnjuts ofta precis som den är men varför inte passa på och göra en riktigt festlig, härlig festtårta av kakan. Fyll med god kräm och kompott. Den här versionen lånar smakerna från efterrätten tiramisu.
Ingredienser
10 - 12portioner
- 1stpandoro – det går också fint att baka en tårtbotten (se tidigare recept)
Tiramisukräm
- 4stägg
- 2dlströsocker
- 0,5dlmarsalavin
- 250gmascarpone (rumstempererad)
- 1stapelsin, skalet
Körsbärskompott
- 225gfrysta körsbär
- 1dlströsocker
- 1nypa(or)vaniljsocker
Kaffeglasyr
- 2mskespressokaffe
- 4dlflorsocker
Topping
- 1dlrostade hasselnötter
- inlagda körsbär
Så lagar du
- Börja med att göra mascarponekrämen:
- Dela äggvitorna från gulorna.
- Vispa äggulor och socker till en tjock kräm.
- Blanda mascarpone och marsala och vänd i äggkrämen och smaksätt med rivet apelsinskal. Ställ kallt.
- Gör körsbärskompott. Koka upp körsbär och socker. Sänk värmen och låt sjuda i ca 10 minuter
- Skär pandoro i jämna, diagonala skivor – ca 6 – 7 stycken
- Bred ut mascarponekrämen och körsbär
- Lägg skivorna omlott så du får många spetsar och en ”grantårta”.
- Blanda florsocker med kallt espressokaffe.
- Ringla glasyren över tårtan.
- Garnera med hackade rostade hasselnötter och inlagda körsbär eller cocktailbär.