Rödbetstarte med cashewnötskräm

Rödbetstarte

Publicerat:

Tillagningstid:

En enkel smördegstarte som passar perfekt som grönsakstillbehör på en större buffé eller som en härlig förrätt på en trerättersmiddag.

Ingredienser

4portioner

Tarte

  • 4-5
    rödbetor, skivade i 0,5 cm skivor
  • 4
    bananschalottenlökar, skalade, halverade eller i fjärdedelar på längden
  • 4
    färska timjankvistar
  • 3msk
    balsamvinäger
  • 2msk
    olivolja
  • 1paket
    färdigkavlad smördeg
  • 40g
    hasselnötter eller valnötter, hackade
  • havssalt och nymalen svartpeppar

Fyllning

  • 120g
    cashewnötter, blötlagda i kokt vatten i 15 minuter
  • 120ml
    cashewmjölk eller annan växtbaserad mjölk
  • 1tsk
    citronsaft från färsk citron
  • 1nypa(or)
    vitpeppar
  • 1
    vitlöksklyfta

Glasyr

  • 1tsk
    lönnsirap
  • 1msk
    olivolja
  • 1msk
    växtbaserad mjölk

Så lagar du

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Blötlägg cashewnötter i kokt vatten i 15 minuter.
  3. Blanda ihop rödbetsskivorna, schalottenlöken, timjankvistarna, balsamvinägern och olivoljan, krydda och sprid sedan ut på en av bakplåtarna. Grädda i 30–35 minuter.
  4. När rödbetan går in i ugnen rullar du ut smördegen. Lägg den, fortfarande på sitt papper, på en bakplåt.
  5. Skär lätt en grov kant, ungefär 1,5 cm från kanten, och sticka i mitten med en gaffel, ställ in degen i ugnen i 8–10 minuter.
  6. Häll av de blötlagda cashewnötterna och placera med resten av ingredienserna och en nypa salt i en mixer. Mixa tills det är silkeslent, rör om då och då. Du vill att blandningen ska vara så slät som möjligt, så tillsätt en extra skvätt mjölk om det behövs.
  7. När degen är gräddad och rödbetorna är kokta, fördela lite drygt hälften av cashewkrämen över degen, undvik kanterna. Varva rödbetan och schalottenlöken prydligt ovanpå.
  8. Lägg teskedar av den återstående cashewkrämen ovanpå rödbetan och strö sedan över nötterna.
  9. Blanda ihop glasyren och pensla längs med kanterna, baka i ytterligare 10 minuter tills tarten har fin gyllene färg.

Dela det här receptet med dina vänner!