Rödbetstarte med cashewnötskräm
Publicerat:
2023-11-15Tillagningstid:
En enkel smördegstarte som passar perfekt som grönsakstillbehör på en större buffé eller som en härlig förrätt på en trerättersmiddag.
Ingredienser
4portioner
Tarte
- 4-5rödbetor, skivade i 0,5 cm skivor
- 4bananschalottenlökar, skalade, halverade eller i fjärdedelar på längden
- 4färska timjankvistar
- 3mskbalsamvinäger
- 2mskolivolja
- 1paketfärdigkavlad smördeg
- 40ghasselnötter eller valnötter, hackade
- havssalt och nymalen svartpeppar
Fyllning
- 120gcashewnötter, blötlagda i kokt vatten i 15 minuter
- 120mlcashewmjölk eller annan växtbaserad mjölk
- 1tskcitronsaft från färsk citron
- 1nypa(or)vitpeppar
- 1vitlöksklyfta
Glasyr
- 1tsklönnsirap
- 1mskolivolja
- 1mskväxtbaserad mjölk
Så lagar du
- Värm ugnen till 200 grader.
- Blötlägg cashewnötter i kokt vatten i 15 minuter.
- Blanda ihop rödbetsskivorna, schalottenlöken, timjankvistarna, balsamvinägern och olivoljan, krydda och sprid sedan ut på en av bakplåtarna. Grädda i 30–35 minuter.
- När rödbetan går in i ugnen rullar du ut smördegen. Lägg den, fortfarande på sitt papper, på en bakplåt.
- Skär lätt en grov kant, ungefär 1,5 cm från kanten, och sticka i mitten med en gaffel, ställ in degen i ugnen i 8–10 minuter.
- Häll av de blötlagda cashewnötterna och placera med resten av ingredienserna och en nypa salt i en mixer. Mixa tills det är silkeslent, rör om då och då. Du vill att blandningen ska vara så slät som möjligt, så tillsätt en extra skvätt mjölk om det behövs.
- När degen är gräddad och rödbetorna är kokta, fördela lite drygt hälften av cashewkrämen över degen, undvik kanterna. Varva rödbetan och schalottenlöken prydligt ovanpå.
- Lägg teskedar av den återstående cashewkrämen ovanpå rödbetan och strö sedan över nötterna.
- Blanda ihop glasyren och pensla längs med kanterna, baka i ytterligare 10 minuter tills tarten har fin gyllene färg.