Toast Sundin

På en stor tallrik ser vi en liten toast med lax och annat gott.

Publicerat:

Tillagningstid:

En ny klassiker om jag får bestämma och är det någon idrottsman som förtjänar att få en rätt uppkallad efter sig så är det väl ändå Mats Sundin.

Ingredienser

4 - 4portioner

  • 250g
    fjällröding (eller fjällöring)
  • ¼st
    gurka
  • ½st
    silverlök
  • ½st
    citron
  • 2tsk
    socker
  • 2tsk
    salt
  • 4skiva(or)
    toastbröd

Picklade hjortron:

  • 3msk
    hjortron hela bär
  • 1msk
    ättika
  • 2msk
    socker
  • 2msk
    vatten

Dressing:

  • 2msk
    grovkornig senap
  • 1dl
    kallpressad rapsolja
  • 2tsk
    äppelcidervinäger
  • 1st
    äggula
  • 1krm
    finmalet kokkaffe
  • 1krm
    fänkålsfrö
  • salt och peppar

Garnityr:

  • ¼st
    fänkål
  • 50g
    späda blad gärna frissesallad
  • 1st
    dillvippa
  • 4msk
    hjortron (ca 20bär)

Så lagar du

1, Vispa ihop ättika, vatten och socker tills sockret löser sig. 

2, Slå lagen över hjortronen och låt dra fram till servering.

3, Hyvla fänkålen fint, plocka frissésalladen och dill i fina småblad och lägg både sallad och fänkål i isvatten fram till servering.

 

Dressingen:

4, Börja med senap, vinäger och äggula i en bunke och tillsätt oljan droppvis under vispning tills dressingen tjocknar. 

5, Smaka av med kokkaffe, malda fänkålsfrön, salt och peppar.


Fisken:

6, Skinna och plocka benen från fisken. 

7, Sockersalta filéerna och låt ligga i rumstemp ca 20minuter.

8, Skala och hacka gurka i 5x5mm kuber, finhacka silverlöken. 

9, Skär sedan ner den rimmade fisken i 5x5mm bitar och vänd ihop den med gurkan och löken. 

10, Smaka upp fisken med zest och saft från citronen och smaka av med nymalen svartpeppar.


Mackan:

11, Stek brödskivorna i lite smör och toppa dom sedan med rödingtartaren. 

12, Lyft upp salladen frånisvattnet och låt rinna av på ett torrt papper. 

13, Dressa örtsalladen försiktigt med dressingen. 

14, Toppa anrättningen med picklade hjortron och dressad sallad.

Dela det här receptet med dina vänner!