Söndagskyckling med honungsglace
Publicerat:
2024-11-28Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1sthel kyckling
Marinad
- 1tskchiliflakes
- 2mskflingsalt
- 1tsksocker
- 2ststora vitlöksklyftor, rivna
- 1tskrökt paprika
- 1msktomatpuré
Kryddsmör
- 1tskcayennepeppar
- 3stvilöksklyftor
- 1stcitron, skal och saft
- 250gsmör, rumstempererat
- salt och nymalen svartpeppar
Honungsglace
- 5mskhonung
- 1tskäppelcidervinäger
- 1tskchiliflakes
- 0,5tskcayennepeppar
- 0,5tskvitlökspulver
Kålsallad
- 1knippa(or)grönkål
- 1stromansallad
- 1stschalottenlök
- 1stgrönt äpple
- 1mskäppelcidervinäger
Så lagar du
1. Blanda marinaden i en skål. Gnid in över hela kycklingen, även mellan skinn och kött och under magen. Låt gärna marinera över natten men minst 1-2 timmar.
2. Nästa dag, när du är redo att laga mat, förvärm ugnen till 200°C.
3. Blanda smöret med i en skål och blanda tills de är mjuka. Krydda med salt och peppar och ställ sedan åt sidan.
4. Blanda honung med vinäger och kryddor i en liten kastrull och låt koka upp på medelvärme. Ta bort från värmen.
5. Ta fram kycklingen från kylen och låt den bli rumstemperatur. Gnid in det kryddsmöret mellan skinnet och köttet och lägg över i en ugnsform och stek i ugnen i 40 minuter–1 timme, beroende på kycklingens storlek.
6. Stryk kycklingen med honungs glace var 15:e minut medan den steks. Kycklingen är genomstekt när saften rinner klart utan spår av rosa eller har nått 78°C innertemperatur.
7. Ta stekjuicen från kycklingen och blanda med vinäger och smaka av med salt och peppar.
8. Strimla äpplet och rödlök fint, Riv grönkålen i mindre bitar, dela ner romansalladen grovt. Blanda ihop med stekjuicevinägretten och servera direkt.