Söndagskyckling med honungsglace

vi ser ett fat med en hel kyckling, den är rejält rostad och täckt i kryddor, marinad och glace. Runt och över den ser vi grönkålssallad sticka fram.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

En helstekt kyckling förgyller vilket matbord som helst och den här med både kryddsmör och glace blir fantastisk när den dukas fram och serveras som familjemiddag.

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    hel kyckling

Marinad

  • 1tsk
    chiliflakes
  • 2msk
    flingsalt
  • 1tsk
    socker
  • 2st
    stora vitlöksklyftor, rivna
  • 1tsk
    rökt paprika
  • 1msk
    tomatpuré

Kryddsmör

  • 1tsk
    cayennepeppar
  • 3st
    vilöksklyftor
  • 1st
    citron, skal och saft
  • 250g
    smör, rumstempererat
  • salt och nymalen svartpeppar

Honungsglace

  • 5msk
    honung
  • 1tsk
    äppelcidervinäger
  • 1tsk
    chiliflakes
  • 0,5tsk
    cayennepeppar
  • 0,5tsk
    vitlökspulver

Kålsallad

  • 1knippa(or)
    grönkål
  • 1st
    romansallad
  • 1st
    schalottenlök
  • 1st
    grönt äpple
  • 1msk
    äppelcidervinäger

Så lagar du

1. Blanda marinaden i en skål. Gnid in över hela kycklingen, även mellan skinn och kött och under magen. Låt gärna marinera över natten men minst 1-2 timmar.

2. Nästa dag, när du är redo att laga mat, förvärm ugnen till 200°C.

3. Blanda smöret med i en skål och blanda tills de är mjuka. Krydda med salt och peppar och ställ sedan åt sidan.

4. Blanda honung med vinäger och kryddor i en liten kastrull och låt koka upp på medelvärme. Ta bort från värmen.

5. Ta fram kycklingen från kylen och låt den bli rumstemperatur. Gnid in det kryddsmöret mellan skinnet och köttet och lägg över i en ugnsform och stek i ugnen i 40 minuter–1 timme, beroende på kycklingens storlek.

6. Stryk kycklingen med honungs glace var 15:e minut medan den steks. Kycklingen är genomstekt när saften rinner klart utan spår av rosa eller har nått 78°C innertemperatur.

7. Ta stekjuicen från kycklingen och blanda med vinäger och smaka av med salt och peppar.

8. Strimla äpplet och rödlök fint, Riv grönkålen i mindre bitar, dela ner romansalladen grovt. Blanda ihop med stekjuicevinägretten och servera direkt.

Dela det här receptet med dina vänner!