Kryddig älgbuljong med rotsaker, bakad lök och rödvinssmör
Publicerat:
2024-09-20Tillagningstid:
Vad smakar bättre när hösten kommer än en varm rykande buljong, det här receptet lägger vikten på att få till en god buljong med bräserad älghögrev och att tillaga grönsakerna separat för att sedan bygga ihop en lite lyxigare gryta direkt i tallrik.
Ingredienser
4portioner
Till buljongen
- 600gälghögrev
- 1 stlångpeppar
- 1 stgul lök
- 0,5dljapansk soja
- 1vitlöksklyfta
Till grytan
- 0,5rotselleri
- 4 stsmå lökar, röda eller gula
- 0,5purjolök (den vita delen)
- 4 stpotatisar
- 200gsvart trumpetsvamp (kan ersättas med trattkantareller eller vanliga gula kantareller)
Till rödvinssmöret
- 150gsmör (rumstempererat)
- 1 stshalottenlök
- 1,5dlrött vin
- salt och peppar
Till servering
- 1 knippebladpersilja
Så lagar du
Buljongen:
- Bryn högreven runt om lägg den i kastrull, täck med vatten och häll på sojan, salt, långpeppar och stjärnanis samt en gul lök i grova bitar.
- Koka den försiktigt under lock tills mör ca 1,5-2 timmar beroende på kvalitet på älgköttet. (Använd med fördel tryckkokare om du äger en sådan då tar det ca 30-40 minuter).
- När köttet är färdigkokt och känns mört lyft upp det tillsammans med kryddorna och lök och låt buljongen reducera till hälften. Smaka av med salt och peppar.
Rödvinssmöret:
- Finhacka shalottenlök och svetta den hastigt i en kastrull, häll på rödvinet och låt det reducera ner och riktigt koka in i löken. Låt svalna.
- Häll den avsvalnade löken över smöret och blanda ihop, smaka av med salt och svartpeppar.
- Rulla i smörpapper till en rulle och förvara i kyl fram till strax före servering.
Rotselleri:
- Skrubba rotsellerin och smörj den med lite olja, krydda med salt och baka i ugn på 170° ca 45minuter.
- Vid servering skär den i större klyftor.
Löken:
- Dela lökarna oskalade på längden mitt itu och sota dom i en torr het stekpanna tills de får tydligt svart färg på lamellerna.
- Flytta till ugnsform och baka löken med en liten klick smör, salt och peppar i 10 minuter.
- Vid servering frigörs lökbladen från varandra och har då en liten fin svart sotad kant.
Svampen:
- Stek svampen krispig på medelvärme i lite olja, avsluta med en liten klick smör, salt och peppar.
Vid servering
- Bygg i en djup tallrik en skiva bräserat älgkött, i klyfta rotselleri, lökblad, smörstekt svamp och plockad persilja.
- Toppa med en skiva rödvinssmör och servera buljongen i kanna vid bordet som hälls på över anrättningen