Kallrökt lax
Publicerat:
2023-03-30Tillagningstid:
Kallrökt lax går utmärkt att köpa i butik, men om man vill göra ett försök hemma så kommer här ett recept.
Ingredienser
- 1 sidafärsk lax
- 3msksalt
- 1msksocker
Så lagar du
- Dra ut alla pinnben i laxen med hjälp av en tång och putsa den grovt.
- Blanda samman salt och socker och gnid in laxen ordentligt runt om.
- Låt laxen ligga och rimma i kyl i två dygn. Vänd den ett par gången varje dag så att den blir jämt gravad.
- Torka av den färdigrimmade laxen och placera den i en kallrök och rök i ca 10 timmar. Låt inte temperaturen i röken överstiga 30 grader. Laxen får gärna vila i röken över natten. Ta ut laxen ur röken och lägg in den i plastfilm, eller liknande. Förvara i kyl över natten innan du skär upp de