Kallrökt lax

Kallrökt lax.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kallrökt lax går utmärkt att köpa i butik, men om man vill göra ett försök hemma så kommer här ett recept.

Ingredienser

  • 1 sida
    färsk lax
  • 3msk
    salt
  • 1msk
    socker

Så lagar du

  1. Dra ut alla pinnben i laxen med hjälp av en tång och putsa den grovt.
  2. Blanda samman salt och socker och gnid in laxen ordentligt runt om.
  3. Låt laxen ligga och rimma i kyl i två dygn. Vänd den ett par gången varje dag så att den blir jämt gravad. 
  4. Torka av den färdigrimmade laxen och placera den i en kallrök och rök i ca 10 timmar. Låt inte temperaturen i röken överstiga 30 grader. Laxen får gärna vila i röken över natten. Ta ut laxen ur röken och lägg in den i plastfilm, eller liknande. Förvara i kyl över natten innan du skär upp de

Dela det här receptet med dina vänner!