Kallrökt lax med spetskålskräm, endiv och fänkålscrudité

Kallrökt lax med spetskålskräm på tallrik.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Kallrökt lax är ju en klassiker som många av oss älskar. Tillsammans med denna spetskålskräm och syrliga crudité så blir det en både matig och fräsch rätt som verkligen andas vår och sommar.

Ingredienser

  • 500g
    kallrökt lax i tunna skivor
  • 1
    spetskålshuvud
  • 200 - 250g
    smör
  • 1tsk
    flingsalt eller ½ tsk finsalt
  • 1tsk
    fänkålsfrö
  • 1tsk
    gula senapsfrö
  • 1–2 huvud
    broccoli
  • Olivolja
  • Salt
  • 1st
    fänkålshuvud
  • 2msk
    äppelcidervinäger
  • 2msk
    olivolja
  • 1nypa(or)
    flingsalt
  • 1st
    vit endivesallat
  • Olivolja
  • Salt

Så lagar du

  1. Börja med spetskålskrämen. Skär kålen i grova bitar. Lägg smör i en kastrull, lägg i kål och salt, sätt på lock och tillaga på medelhög värme tills kålen är mjuk (ca 20 minnuter) och har blivit lätt karamelliserad. Rör om då och då så att det inte bränner. Mixa till en slät kräm och smaka upp med salt om det behövs.
  2. Mortla samman fänkålsfrö och senapsfrö. Skala stammen på broccolin och skiva både stam och bukett i tunna skivor. Stek på hög värme hastigt i lite olivolja tillsammans med de mortlade kryddorna. Smaka av med salt.
  3. Skiva fänkålshuvudet mycket tunt på en mandolin och lägg skivorna i en bunke. Blanda samman vinäger och olivolja med lite salt och vänd ner i fänkålen. Låt stå och dra några minuter.
  4. Dra isär endiven i separata blad. Stek dessa mycket hastigt i olivolja och lite salt.
  5. Lägg upp den varma kålkrämen på tallrikar. Toppa med stekt broccoli, endivblad och fänkålscrudité.
  6. Avsluta med kallrökt lax.

Dela det här receptet med dina vänner!