Krispiga minipajer á la Janssons

Krispiga minipajer

Publicerat:

Här flirtar vi med Janssons frestelse och en god ostpaj. Mini-pajer med filodeg som pajskal blir ett krispigt och snabbt tilltugg som ändå mättar lite.

Ingredienser

  • minimuffinsformar eller plåt för minimuffins
  • färsk filodeg
  • 50g
    smält smör
  • 12st
    ansjovisfiléer
  • 3tsk
    ansjovisspad
  • 3st
    ägg
  • 1dl
    grädde
  • salt och svartpeppar
  • 1st
    stor gul lök
  • 2st
    normalstora mjöliga potatisar
  • 2msk
    ströbröd
  • 1dl
    finriven lagrad ost

Så lagar du

Tillagningstid: 10 minuter + 20 minuter i ugn, ca 15 munsbitar.

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Finhacka lök och tärna potatisen fint. Stek lök och potatis mjuka i smör. Mosa ansjovisen och rör ner i potatisfräset, krydda med lite salt och peppar.

3. Vispa samman ägg och grädde med spad från ansjovisen. Smaka av med salt och peppar.

4. Skär filodegen i 10 x 10 cm kvadrater, 45 st ark. Pensla ett ark med smält smör och lägg i muffinsformen. Pensla 2 ark till och varva ovanför det första arket med filodeg i formen och tryck till. Upprepa i 14 muffinsformar till så du har 15 formar totalt med 3 filodegs-ark i varje form.

5. Fördela potatisfräset i alla formar och toppa upp med äggstanningen. Strö över ströbröd och toppa med riven ost.

6. Grädda i mitten av ugnen tills äggstanningen satt sig och ytan börjar få lite färg. Låt svalna något och servera ljumna. Minipajerna går fint att förbereda och förvara i kylskåp för att sedan värmas upp i ugnen försiktigt innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!