Krispiga minipajer á la Janssons
Publicerat:
2022-11-23Ingredienser
- minimuffinsformar eller plåt för minimuffins
- färsk filodeg
- 50gsmält smör
- 12stansjovisfiléer
- 3tskansjovisspad
- 3stägg
- 1dlgrädde
- salt och svartpeppar
- 1ststor gul lök
- 2stnormalstora mjöliga potatisar
- 2mskströbröd
- 1dlfinriven lagrad ost
Så lagar du
Tillagningstid: 10 minuter + 20 minuter i ugn, ca 15 munsbitar.
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Finhacka lök och tärna potatisen fint. Stek lök och potatis mjuka i smör. Mosa ansjovisen och rör ner i potatisfräset, krydda med lite salt och peppar.
3. Vispa samman ägg och grädde med spad från ansjovisen. Smaka av med salt och peppar.
4. Skär filodegen i 10 x 10 cm kvadrater, 45 st ark. Pensla ett ark med smält smör och lägg i muffinsformen. Pensla 2 ark till och varva ovanför det första arket med filodeg i formen och tryck till. Upprepa i 14 muffinsformar till så du har 15 formar totalt med 3 filodegs-ark i varje form.
5. Fördela potatisfräset i alla formar och toppa upp med äggstanningen. Strö över ströbröd och toppa med riven ost.
6. Grädda i mitten av ugnen tills äggstanningen satt sig och ytan börjar få lite färg. Låt svalna något och servera ljumna. Minipajerna går fint att förbereda och förvara i kylskåp för att sedan värmas upp i ugnen försiktigt innan servering.