Lussebullar
Publicerat:
2022-11-02Simons har fått lära sig ett knep för att få extra fluffiga lussebullar, den hemliga ingrediensen är bakpulver.
Ingredienser
- 50gjäst
- 175gsmör
- 5dlmjölk
- 1tsksalt
- 2paketsaffran
- 2dlströsocker
- 15-17dlmjöl
- 1stägg
- 2tskbakpulver
Till garnering
- russin
- ägg
- strössel
- vit choklad
- mörk choklad
Så lagar du
- Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Häll i mjölken och värm den till 37 grader, fingervarmt. Häll i en liten skvätt ljummen mjölk i bunken och rör ut jästen. Tillsätt sedan resten av mjölken.
- Blanda ner saffran, socker och ägg i mjölkblandningen. Rör om ordentligt. Häll i bakpulver i mjölet och blanda, ha sedan i mjölet lite i taget i de blöta ingredienserna men spara lite till utbakningen. Knåda degen tills den är jämn och blank. Detta går bra att göra i en hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt med en kökshandduk i cirka 30 minuter.
- Strö lite mjöl på arbetsbänken och tippa ut degen. Dela den i cirka 20 jämnstora bitar.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Forma bullarna som klassiska lussekatter eller i någon annan form, tex som en donut. Lägg upp bullarna glest på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Tryck ner russin i lussekatterna. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Sätt in en plåt i taget mitt i ugnen och grädda bullarna i cirka 10 minuter.
- Be en vuxen ta ut plåtarna ur ugnen.
- Låt bullarna svalna under kökshandduk.
- Dekorera donut-lussebullarna med smält choklad och strössel.