Pepparkakslykta
Publicerat:
2024-11-16Ingredienser
- Pepparkaksdeg
- Riktigt fast kristyr
- 4 gelatinblad
Så lagar du
Gör så här:
1. Måtta, skär ut och grädda 4 likadana ramar av pepparkaksdeg. Ramarna är rektanglar med ett rektangulärt hål i mitten. Hålet ska vara mindre än gelatinbladet.
2. Limma fast gelatinbladen som fönster på den skrovliga sidan av varje rektangel, med hjälp av kristyr.
3. Limma ihop sidorna på lyktan, med den skrovliga sidan inåt, med kristyr.
4. Dekorera lyktan med kristyr.
TIPS
1. Tänk på att ha tjock kristyr som stelnar snabbt. När du tar upp vispen ska kristyren sitta kvar och inte droppa ner, då har du rätt konsistens. (Alternativt: limma den - men då går den ju såklart inte att äta!)
2. Ställ upp ramarna mot ett mjölk- eller juicepaket för att de lättare ska stå kvar och torka.
3. Gör en mall för ramarna i bakplåtspapper - en stor för ramen och en mindre för fönstret. Kolla hur stort gelatinbladet är och gör fönstret något mindre, så att du kan limma fast gelatinbladet med kristyr.