Pepparkakor

Dekorerade pepparkakor i olika former på ett träbord.

Publicerat:

Vill man prova på att göra en egen pepparkaksdeg så kan Simon hjälpa dig, för det är faktiskt ganska enkelt, och så luktar det så himla gott!

Ingredienser

  • 1dl
    vatten
  • 4dl
    strösocker
  • 2dl
    mörk sirap
  • 250g
    smör
  • 2msk
    malen kanel
  • 1 1/2msk
    malda kryddnejlikor
  • 1 1/2msk
    malen kardemumma
  • 1 msk
    ingefära
  • 13dl
    vetemjöl + lite extra till utbakningen
  • 1tsk
    bikarbonat

Kristyr

  • 1st
    äggvita
  • 4dl
    florsocker
  • 2 krm
    ättiksprit (12%)

Så lagar du

Dag 1

  1. Häll socker, sirap och vatten i en kastrull och låt koka upp. Ställ kastrullen åt sidan.
     
  2. Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke. Häll i alla kryddorna. Tillsätt den varma sockerblandningen och rör om med en träslev så att smöret smälter och allt blandas, Låt blandningen svalna, rör om då och då.
     
  3. Mät upp mjölet i ett litermått, tillsätt bikarbonat och rör om med en gaffel tills det har blandats ordentligt. Häll mjölet i bunken med smörblandningen och blanda ihop till en lös deg. Täck bunken med plastfolie och låt degen stå och svälla i kylskåpet till minst nästa dag.

Dag 2

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
     
  2. Ta en bit av degen och kavla med lätta tag ut den på mjölad arbetsbänk. Stansa ut pepparkakor med formar.
     
  3. Lägg upp kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
     
  4. Sätt in en plåt i taget mitt i ugnen och grädda i cirka fem minuter – passa hela tiden så att de inte bränns.
     
  5. Be en vuxen om hjälp att ta ut den varma plåten.
     
  6. Låt pepparkakorna svalna innan du dekorerar dom med kristyr.

Kristyr

  1. Blanda äggvitan med florsocker och ättiksprit. Vispa till en jämn, vit och blank kristyr. Gärna med elvisp.
     
  2. Dela upp den färdiga kristyren i flera skålar och färga den i olika färger med några droppar karamellfärg.
     
  3. Fyll en spritspåse med kristyr och dekorera dina pepparkakor.

Dela det här receptet med dina vänner!