Pepparkakor
Publicerat:
2022-11-02Vill man prova på att göra en egen pepparkaksdeg så kan Simon hjälpa dig, för det är faktiskt ganska enkelt, och så luktar det så himla gott!
Ingredienser
- 1dlvatten
- 4dlströsocker
- 2dlmörk sirap
- 250gsmör
- 2mskmalen kanel
- 1 1/2mskmalda kryddnejlikor
- 1 1/2mskmalen kardemumma
- 1 mskingefära
- 13dlvetemjöl + lite extra till utbakningen
- 1tskbikarbonat
Kristyr
- 1stäggvita
- 4dlflorsocker
- 2 krmättiksprit (12%)
Så lagar du
Dag 1
- Häll socker, sirap och vatten i en kastrull och låt koka upp. Ställ kastrullen åt sidan.
- Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke. Häll i alla kryddorna. Tillsätt den varma sockerblandningen och rör om med en träslev så att smöret smälter och allt blandas, Låt blandningen svalna, rör om då och då.
- Mät upp mjölet i ett litermått, tillsätt bikarbonat och rör om med en gaffel tills det har blandats ordentligt. Häll mjölet i bunken med smörblandningen och blanda ihop till en lös deg. Täck bunken med plastfolie och låt degen stå och svälla i kylskåpet till minst nästa dag.
Dag 2
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta en bit av degen och kavla med lätta tag ut den på mjölad arbetsbänk. Stansa ut pepparkakor med formar.
- Lägg upp kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
- Sätt in en plåt i taget mitt i ugnen och grädda i cirka fem minuter – passa hela tiden så att de inte bränns.
- Be en vuxen om hjälp att ta ut den varma plåten.
- Låt pepparkakorna svalna innan du dekorerar dom med kristyr.
Kristyr
- Blanda äggvitan med florsocker och ättiksprit. Vispa till en jämn, vit och blank kristyr. Gärna med elvisp.
- Dela upp den färdiga kristyren i flera skålar och färga den i olika färger med några droppar karamellfärg.
- Fyll en spritspåse med kristyr och dekorera dina pepparkakor.